MUŠKARČINE GDE STE? "Balkanci" u Srbiji više ne postoje!?

Prema rečima stručnjaka usled sve većeg obrazovanja i ekonomske nezavisnosti žena, "mačo tip" je postao karikatura sa kojim danas izlaze samo sponzoruše i starlete

  • 51

Vrela balkanska krv usled pokušaja Srbije da se prilagodi savremenim društvima izgleda da je počela da se hladi.

Temperamentni Balkanci, za koje je često važilo da su pošteni, a grubi, da znaju da popiju, ali i da apsolutno dominiraju svojim ćerkama i suprugama, usled vremena u kojem je sve više žena emancipovano i obrazovano, morali su da se ili malo smire, ili da se "prikriju".

Iako se često pominjalo da kada je u pitanju temperamentnost, postoje brojne predrasude kada su ljudi sa ovog područja u pitanju, stručnjaci objašnjavaju da je dokazano da ako se ide po vertikali sever-jug, svi južnjaci imaju izraženiji temperament. Tako su Balkanci slični i ljudima sa Pirinejskog  i Apeninskog polusostrva. 

Prema rečima psihoterapeuta Zorana Milivojevića, balkanski temperament najbolje je još davno predstavio Jovan Cvijić opisavši kako je muškarcima sa ovog područja jako bitna čast i da "im je u krvi da dominiraju". Navodi i da  uz takav tip muškaraca ide i odgovarajuća žena.

- Iako se možda čini da nije tako, takav tip muškaraca postoji i danas i to u otvorenom i prikrvenom obliku. Muškarci koji žive na planinama, npr, svoju dominaciju pokazuju u otvorenom obliku, dok su oni u gradovima najčešće prikriveni - smatra Milovojević.

On objašnjava i da takav muškarac ima određene prednosti - žena pored njega može biti pasivna, ona ne donosi odluke, već se uglavnom bavi decom i porodicom. Iako ovaj sistem izgleda prevaziđeno, on postoji u velikom broju zemalja u svetu, kaže Milivojević.

Bio ovaj sistem dobar ili ne, slike mačo tipa koji u kafani zna da popije, a kod kuće je njegova "prva i poslednja" sve se ređe mogu videti. Muškarci su se povukli i više ni sami ne veruju u pojam mačoizma.

- U moderno doba rodne uloge su se potpuno raspale, više nema podele na muške i ženske poslove. Žene su uspele da dokažu da su podjednako sposobne, ali su se našle u problemu da nađu muškarca koji je istovremeno i inetligentan, džentlmen, romantičan, ali i mačo - smatra Milivojević i dodaje da je "mačo danas karikatura s akojim izlaze sponzoruše i striptizete".

Slično objašnjenje ima i psiholog Žarko Korać koji takođe smatra da je "mačo" nestao sa obrazovanjem i emancipacijom žena.

- Mačo tip koji dominira ženom danas ne postoji. Žene su danas dovoljno sposobne da mogu da rade isto što i muškarci - smatra Korać.

Ono što je sigurno, mačo muškarci sve se ređe viđaju. Da li je tome doprinelo obrazovanje žena, ili činjenica da u današnje vreme lepša polovina zbog egzitencije ne samo da mora da zarađuje, već su neretko "muškarčine" zavisne upravo od plate svojih supruga, nije baš najjasnije.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mina

    26. jul 2014 | 19:12

    Zato sad imamo maco devojke!

  • Valjevac 1308

    26. jul 2014 | 21:16

    Ima muskaraca i muzjaka ali kad se pojave oni su seljaci, zatucani, zaostali, po obicaju nemaju novca i besan auto. Nije problem u muskarcima vec u zenama i njihovom mozgu. Metrosexualci, da ih ne nazovem drugacije su na ceni. Muskarcici po rodjenju al ne i po ubedjenju, fensi fazoncic, oni sto pokisli nikad nisu, mamini i tatini sinovi, kes, kolica laganica, pjacoti i dolcegabana. Pitam se ima li postenih i vrednih devojaka i ako ima kako ih pronaci.

  • SmokeWeed

    26. jul 2014 | 20:30

    Па де Кораћ зна ко је мачо тип?!!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA