Beogradski univerzitet 809. na svetu!

U našem regionu, Beogradski univerzitet bolji je od Univerziteta u Bukureštu, koji zauzima 957. mesto, te Sofijskog koji je 826, dok je iza Ljubljanskog i Zagrebačkog, rezultati su Centra za rangiranje svetskih univerziteta

  • 13

Prema najnovijoj listi Centra za rangiranje svetskih univerziteta u 2014. godini, Beogradski univerzitet zauzima 809. mesto, Ljubljanski je 525, a Univerzitet u Zagrebu 564, dok ostalih univerziteta iz bivše Jugoslavije ni nema na spisku.

U našem regionu, Beogradski univerzitet bolji je od Univerziteta u Bukureštu, koji zauzima 957. mesto, i Sofijskog koji je 826. U našem rangu, prema ovoj listi su, britanski Bradford univerzitet (806), Budimpeštanski univerzitet za tehnologiju i ekonomiju (811) i Univerzitet u Salcburgu (811).

Listom dominiraju američki univerziteti, od kojih je samo u prvih 20, čak 15 iz Sjedinjenih Američkih Država.

Nizak plasman Beogradskog univerziteta na ovoj listi, prvoj za 2014. (u avgustu se očekuju najpoznatija Šangajska, a u oktobru dobro kotirana Tajvanska lista gde BU mnogo bolje stoji, 301, odnosno 339. mesto) nije dobro primljen u akademskim i prosvetnim krugovima.

Veruje se da smo neopravdano nisko rangirani zbog toga što sastavljači liste nisu imali dovoljno podataka o nama, pišu 24sata.

- Nisu dovoljno upućeni, ali to nije njihova, već naša greška. Mi nemamo dobru i objedinjenu prezentaciju našeg univerziteta. Ja sam tri godine sakupljao podatke i slao za Šangajsku listu na koju smo konačno dospeli - kaže bivši rektor BU Branko Kovačević.

Siguran sam da smo bar 30 do 40 odsto lošije rangirani na ovoj listi nego što je realno. Što se tiče Zagrebačkog i Ljubljanskog univerziteta, oni nikad nisu bili rangirani ispred nas, tako da je i to nerealno, kaže Kovačević.

Jedan od kriterijuma je i zapošljavanje svršenih studenata na rukovodeća mesta najjačih svetskih kompanija. Prema rečima Kovačevića, imamo najmanje 70.000 naših bivših studenata po svetskim kompanijama, tako da je i to podatak koji im nedostaje.

Univerzitet u Ljubljani bolje je rangiran od Beogradskog i Zagrebačkog po tri kriterijuma (broj publikacija u relevantnim časopisima, uticaj tih istraživanja i češće je citiran).

U citiranosti je Zagrebački na ovoj listi bolji od Beogradskog za 87 mesta, a Ljubljanski od Zagrebačkog za 93. Zagrebački je od Beogradskog lošiji po broju publikacija. Naš je bolji jedino u kvalitetu predavanja i to za 75 mesta.

(Telegraf.rs / Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Hadzi Andrejic

    22. jul 2014 | 15:38

    Pa i jesu elita jel tebi neko kriv sto ne studiras na Bu.

  • Kalimero

    22. jul 2014 | 14:42

    Mi stalno mislimo da nas neko mrzi, da je nerealno to sto smo na svim listama poslednji (ili prvi ako je lista o kriminalu ili slicno), a nikako da shvatimo da je bas to nasa realnost i da je dosao trenutak da nesto uradimo po tom pitanju.

  • spinmedicinskibrat

    22. jul 2014 | 14:49

    Nije vazno koji je na listi, vazno je da studenti sa BU misle za sebe da su svetska elita cak i kada studiraju kojekakve fakultete sto su laksi i od osnovne skole.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA