A ŠTA JE SA SRBIJOM? Sve više žena u svetu protiv feminizma! (FOTO)

Dame koje su se usudile da svoje stavove podele sa ostatkom sveta kao čest razlog zašto ne vole feminizam navodile su "da ne žele da se njihovi sinovi osećaju manje vrednim samo zbog svog pola"... Što se tiče Srpkinja, čini se da one nikada nisu ni bile u prilici da biraju feminizam

  • 13

Prethodnih dana internetom se širi link koji vodi ka blogu na kome su se okupile žene koje se otvoreno protive feminizmu. Njih nekoliko desetina okačilo je svoje fotografije sa porukama zbog čega mrze taj društveni pokret.

Ove dame koje su se usudile da svoje stavove podele sa ostatkom sveta kao čest razlog zašto ne vole feminizam navodile su "da ne žele da se njihovi sinovi osećaju manje vrednim samo zbog svog pola".

Zatim su navodile da veruju u tradicionalne principe ljubavi i poštovanja", kao i da nam "feminizam ne treba jer smo potrebni jedni drugima". Bilo je primera gde su žene ovakav stav pravdale verovajem da je feminizam stvar takmičenja, a ne podrške.

U Srbiji, u kojoj ovaj pokret nikada ni nije dovoljno zaživeo, ali su njegove tekovine u vidu prava žena u jednom trenutku bile u žiži interesovanja, danas se gotovo i ne čuje.

Dok predstvanice feminističkog pokreta tvrde da se to dogodilo zbog ekonomskih kriza koje nikako ne prestaju na našem podneblju, psiholozi tvrde da su žene shvatile da ce na taj način ostati bez porodice.

Staša Zajović, iz ženske mirovne grupe feminističko - antilimitarističke orjentacije "Žene u crnom" kaže da feminizam nikada i nije bio stvar koji je obuhvatao široke mase, ali da su emancipatorske težnje bile prisutne kod velikog broja žena kada je to značilo borbu za socijalna i radna prava.

Prema njenim rečima, nakon tog perioda došlo je do prekida u kome su žene postale meta nacionalističkih pokreta.

- S druge strane ekonomska kriza, beda i borba za opstanak čine da žene zanemaruju sebe i svoje potrebe. Mi koje radimo na terenu znamo koliko je ženama stalo do ovih vrednosti, ali je sav teret života stavljen na njihova leđa - napominje Zajović.

S druge strane neki stručnjaci smatraju da je upravo činjenica da su se žene emancipovale, kao i da su prvi feministički pokreti bili jako radikalni uticala na to da se rodne uloge izgube, a muškarci povuku pred ženskim zahtevima.

Govoreći o nestanku "mačo tipova" na Balkanu, psihoterapeut Zoran Milivojević je istakao da su upravo neki od tih feminističkih zahteva doveli do toga da su se muškarci malo pogubili i povukli, te da su žene dovele do toga da danas ne mogu da nađu odgovarajućeg partnera.

U svakom slučaju feministički pokret u Srbiji nikada nije uspeo jako da se razvije, ali su sve sve one vrednosti koje su dame s početka teksta navodile ugrožene već godinama.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm

    22. jul 2014 | 21:46

    Svajcarska socijalisticka poslanica inace lezbejka je predlozila da se u evropi usvoji da u zvanicnim dokumentima deteta ne sme da stoji navedeno majka jer se zene tako predstavljaju kao objekti I kao majke nego jedan od roditelja.sto je jos crnje ovaj kretenizam je I usvojen u nekim evropskim zemljama.meni majka nije jedan od roditelja nego majka.dalje americke feministkinje kazu ako ponudis zeni da joj poneses nesto tesko ili da joj pomognes da zameni gumu vredjas je jer predpostavljas da ona to ne moze.dakle feministkinje su isfrustrirane extrovertirane osobe.

  • Veste

    22. jul 2014 | 21:31

    Zene ne mogu biti muskarci, niti muskarci mogu biti zene. To sto neki ljudi pokusavaju je cisto inaćenje, otprilike JA PROTIV SAMOG SEBE.

  • Aleksandra

    22. jul 2014 | 22:21

    Feministicki pokret je jedna od najvecih budalastina modernog doba posle pedera. Nemam ja nista protiv jednakosti polova sto se tice prava, ali te zene idu do nekih krajnosti. One umesto da traze izjednacavanje prava, one zele da zene sad imaju veca prava nego muskarci i sad iz jedne krajnosti idemo u drugu, sto je potpuno besmisleno. Zene su fizicki slabije od muskaraca, takva nam je priroda, ne moze se protiv toga boriti, pa sad zene da se nalaze uvredjene ako im muskarac ponudi pomoc oko nosenja teskih stvari etc. Isto tako, sto je sad jedan lik rekao u komentaru, u detetovom dokumentu ne sme da stoji majka nego jedan od roditelja, jer se tako zene "predstavljaju kao objekti", pa zar nije ista stvar sa muskarcima kad kazes otac, besmisleno je pricati o takvim stvarima, jer i muskarci i zene imaju svoju ulogu u "krugu zivota" (lion king, nisam znala kako drugacije to da nazovem) i nijedna "feministkinja" ne moze to da promeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA