Lažno se izjašnjavaju kao Romi da bi upisali fakultet na budžet!

Romi se upisuju na visokoškolske ustanove u okviru kvote od dva odsto od ukupnog broja mesta na fakultetu, kao i osobe sa hendikepom, ali je ta kvota sve više ugrožena jer je popunjavaju lažni Romi, pošto se najčešće pred sam upis na fakultet u posebnom biračkom spisku izjasne kao Romi i na osnovu toga dobiju rešenje kojim traže upis po afirmativinim merama

  • 19

Kako bi došli do indeksa u okviru mera afirmativne akcije upisa Roma, koja između ostalog znači upis o trošku budžeta, neromski građani, pre svega Srbi, sve češće se izjašnjavaju kao Romi i tako istiskuju ovu manjinsku zajednicu sa fakulteta, rekao je danas Tanjugu predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović.

 

Romi se upisuju na visokoškolske ustanove u okviru kvote od dva odsto od ukupnog broja mesta na fakultetu, kao i osobe sa hendikepom, ali je ta kvota sve više ugrožena jer je popunjavaju lažni Romi, pošto se najčešće pred sam upis na fakultet u posebnom biračkom spisku izjasne kao Romi i na osnovu toga dobiju rešenje kojim traže upis po afirmativinim merama.

 

Afirmativna mera za Rome, naveo je Mihajlović, osim besplatnog školovanja, znači i smeštaj u domu, stipendije, pa ne čudi što se sve više uglavnom Srba, ali i Bugara, Mađara, izjašnjava kao Romi.

 

 

Ovom zloupotrebom, prema njegovim rečimam, ugrožena su romska deca sa manjim brojem bodova, jer ih potiskuju sa liste oni koji su se izjasnili kao Romi "za jednokratnu upotrebu", a donose više poena iz srednje škole.

 

- Do danas su na fakultete prijavljena 162 kandidata Roma, očekujemo do kraja upisa njih oko 230, a već imamo 30-ak studenata koji su naprasno postali Romi i traže da se upišu po olakašnim uslovima - rekao je Mihajlović.

 

Kada su u pitanju srednjoškolci, od 480 Roma koji su tražili upis po afirmativnim merama, njih 150 su pripadnici većinskog naroda i iz drugih nacionalnih zajednica, rekao je on.

 

U Nacionalnom savetu Roma ističu da su i sami studenti dolazili u njihovu kancelariju i priznali da nisu Romi, ali da su takve savete dobijali sa strane, pa i na fakultetuma i u školama.

 

 

Da su u pitanju lažni Romi, može se zaključiti i po prezimenu kandidata, rekao je Mihajlović i naveo da u romskoj populaciji na primer nikada nisu imali pripadnike sa prezimenom Kostov, Cvetanovski, Isailović...

 

Takođe, mi znamo da Romi nikad nisu živeli na primer u reprezentativnim delovima Beograda, poput Knez Mihailove ulice, ali u prijavama i odatle nam stižu kandidati, naveo je predsednik Nacionalnog saveta Roma.

 

Pripadnici ove manjinske zajednice u kojoj oko 80 odsto njih nema završenu osnovnu školu, uglavnom se upisuju na medicinu, prava, Fakultet organizacionih nauka...

 

Mihajlović podseća da nema mogućnosti da neko bude sprečen da se upiše na fakultet, zato što se naprasno izjasnio kao Rom.

 

 

Ustav i zakon dozvoljavaju da se svako izjašnjava i opredeljuje za nacionalnu pripadnost onako kako to želi i ne možemo da uključimo mehanizme da suspendujemo ove kandidate koji su na nekim fakultetima istisnuli Rome, kaže predsednik Saveta i ističe da se jedino preko Zaštitnika građana može zaustaviti udar na mere za Rome, ako se dokaže da su u pitanju zloupotrebe.

 

Mihajlović navodi da je jedan od nedostataka afirmativnih mera to što nema monitoringa, praćenje da li Romi koji upišu fakultet dođu do diplome.

 

To će biti promenjeno u novoj školskoj godini, rekao je Mihajlović i naveo da se sistem afirmativnih mera urušava i tako što Romi i koji završe fakultet dugo čekaju posao.

 

- Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imamo mastere i doktore, pripadnike romske zajedice, koji čekaju posao - naveo je Mihajlović.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    22. jul 2014 | 17:38

    Evo trudim se, stvarno, ali nikako ne vidim koja je razlika izmedju Srba I Roma, zasto u drzavi Srbiji beneficije imaju Romi?Student sam, bez oca, majka nezaposlena, na osnovu toga ja nemam nikave beneficije, za upis na fakultet ucio sam I spremao se kao I svi drugi, zasto onda oni tek tako mogu da se upisu, po nekom beneficiranom kriterijumu?! Ako ja nisam ugrozen, po cemu oni jesu?!

  • Milan

    22. jul 2014 | 16:59

    Sramota za drzavu da dozvoli da Romi imaju veca prava od svih ostalih gradjana. A, kad ti isti Romi kradu-nikom nista, kad se predstavljaju kao lazni azilanti i nanose ogromnu stetu svima nama nikom nista. Da na sa deca budu ponizavana od strane tih istih Roma koje ne smes ni da pogledas popreko je strasno. A oni dobacuju devocicama kao najveci prostaci, presrecu ih i napastvuju, toliko su se osilili. I nikom nista . Drzava svojim postupcima pravi jaz izmedju nas i njih. Kod tita smo svi bili ravnravni i znao je svako da samo radom moze do uspeha, ko ne radi zivi u bedi, za lopovluk se znalo gde se ide, ovo sada, katastrofa. Niko ne prica o velikoj socijalnoj pomoci koju primaju zbog mnogo dece, a voze se mercedesima koje zaradjuju od prodaje kradnog bakra i gvozdja.

  • Penzioner

    22. jul 2014 | 16:51

    Najlosije u Srbiji zive Srbi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA