MISTERIJE RATNOG PODZEMLJA: Šta sve kriju tuneli kojima Palestinci napadaju Izrael (VIDEO)

Razotkrivanje tunela nije jednostavno i zahteva kompleksne seizmičke i radarske uređaje, ali čak i kad bi se otkrio ulaz u tunel, niko ne bi mogao da zna njegov tačan pravac, niti koji put odatle vodi do granice, budući da je reč o čitavom lavirintu

  • 8

Korišćenje tunela u Gazi počelo je pre oko deceniju i po na granici sa Egiptom, kako bi se oružje prokrijumčarilo daleko od očiju izraelskih snaga bezbednosti.

Kada se Izrael povukao iz Gaze, broj tunela je sa nekoliko desetina skočio na nekoliko stotina, a osim prenošenja oružja transportovala se i roba namenjena za prodaju. Kako se čitava akcija veoma brzo razvila u unosan posao, porezi na uvoz koje je nametnula vlada Hamasa postali su glavni izvor prihoda.

Nakon što je egipatska vojska srušila vlast Muslimanske braće, novi režim je ugasio sve tunele, što je prouzrokovalo ekonomsku krizu u Gazi, kako prenose britanski mediji.

Od 2001. godine Palestinci su počeli da pune tunele eksplozivima, razvijajući tako taktiku za napad izraelskih karaula. Međutim, ove akcije nisu dugo trajale, jer je napor daleko prevazilazio korist, a gubici su bili veliki, pa je bilo jednostavnije promeniti taktiku.

Palestinci su 2006. iskopali tunel ispod izraelske granice, što je rezultiralo uspešnim napadom. Iznenađeni ovakvom akcijom, poginula su dva izraelska vojnika, jedan je ranjen, a jedan otet.

Preuzimajući kontrolu nad Gazom, Hamas je započeo projekat za izgradnju podzemnih, betonskih bunkera povezanih sa tunelima i višestrukim ulazima i izlazima ispod stambene oblasti Gaze.

Svrha odbrambenih tunela je da omogući podzemni boravak komandne strukture Hamasa, dok njihove snage sprovode odbranu protiv izraelskih snaga. Tačan obim ovakvih složenih konstrukcija nije poznat, iako Izrael procenjuje da ih ima desetine.

Razotkrivanje tunela nije jednostavno i zahteva kompleksne seizmičke i radarske uređaje, ali čak i kad bi se otkrio ulaz u tunel, niko ne bi mogao da zna njegov tačan pravac, niti koji put odatle vodi do granice, budući da je reč o čitavom lavirintu.

Iskopani tuneli se obično nalaze na 20 metara pod zemljom i skoro ih je nemoguće otkriti.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zakon

    23. jul 2014 | 17:41

    To je vojska Palestine koja brani svoju zemlju .kao i svaka druga vojska .nisu to teroristi alooo

  • ol

    23. jul 2014 | 15:48

    Da su im otvorene granice tj. da nisu u zatvoru mozda nebi kopali tunele

  • zmaj od Bosne

    23. jul 2014 | 18:00

    Da hoce cionisti da se bore prsa u prsa bez dronova i aviona pojeli bi ih palestinci..a tuneli su super stvar ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA