Mladi nemotivisani da pokrenu sopstveni biznis

Najveći problemi su visoki troškovi, komplikovane procedure i nedostatak podrške države, pokazalo istraživanje

  • 0

Mladi u Srbiji uglavnom nisu motivisani da se bave preduzetništvom i sigurnost u zaposlenju najčešće pronalaze u javnom sektoru, rečeno je na predstavljanju istraživanja Građanskih inicijativa u Privrednoj komori Srbije.

U istraživanju se navodi da je u Srbiji oko 50 odsto mladih nezaposleno i da su najveći problemi za pokretanje biznisa - visoki troškovi, komplikovane procedure i nedostatak podrške države.

Istraživanje je sprovedeno u toku 2011. u 16 gradova i opština Srbije sa oko 1.200 mladih između 15 i 30 godina starosti.

Prema podacima Građanskih inicijativa, od 650.000 nezaposlenih u Srbiji jednu trećinu čine mladi do 30 godina, a oko 20.000 njih je sa fakultetskom diplomom.

Mladi smatraju, njih 57 odsto, da je sigurnost zaposlenja kod države kao poslodavca neprikosnovena, obim rada optimalan, a zarada zadovoljavajuća, za razliku od privatnog sektora u kojem preduzetnici mnogo više rade i snose veći rizik nego što su plaćeni.

Čak 69 ispitanih misli da država nedovoljno podstiče mlade da započnu svopstveni biznis, a suprotno kaže 15 odsto njih.

Mladi prepoznaju da preduzetništvo nosi mogućnost visoke zarade, ali većina, 58 odsto, ne planira započinjanje sopstvenog posla u narednih pet godina, a svega sedam odsto ispitanih već ima svoj biznis.

Tako je 40 odsto reklo da želi siguran, a lošije plaćen posao, 33 odsto sopstveni, a 27 odsto dobro plaćen, a manje siguran posao.

Da je skupo započeti svoj posao smatra 74 odsto, naspram 16 odsto onih koji misle suprotno.

Na konstataciju - ako ne bi mogli da se zaposlite pre bi ste sedeli kući, nego započeli svoj biznis - potvrdno je ogovorilo 13 odsto, ne 69 odsto, a 18 odsto je kazalo da nije sigurno.

Sa druge strane, mladi preduzetnici ističu da je njihov najveći poslovni uspeh to što su opstali na tržištu.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA