• 0

Danas 37 godina od smrti Ive Andrića

Srbija ove godine obeležava više Andrićevih jubileja: 100 godina od objavljivanja prvog rada, 50 od dobijanja Nobelove nagrade i 120 godina od rođenja književnika

  • 0

Književnik Ivo Andrić, jedini srpski nobelovac, preminuo je na današnji dan, 1975. godine, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

U Andrićevoj beležnici je ostao zapis: "Pomisao na smrt izaziva, već sama po sebi, kod čoveka strah. A kod književnika i svakog ''javnog radnika'' dolazi uz to još i odvratnost od glupih i neiskrenih nekrologa koji nas čekaju..."

Danas, 37 godina kasnije, Srbija je obeležila dva jubileja - 100 godina od objavljivanja Andrićevog prvog književnog rada u časopisu "Bosanska vila" i 50 godina od kako je dobio Nobelovu nagradu, a u oktobru 2012. godine i 120 godina od njegovog rođenja.

Andrić, rođen 10. oktobra u Dolcu kraj Travnika, primio je decembra 1961. u Stokholmu Nobelovu nagradu za književnost, kao prvi i, za sada, jedini pisac južnih Slovena koji je poneo to najviše literarno priznanje.

Kao nobelovac i akademik, sahranjen je uz najviše počasti, a u Odboru za sahranu bilo je 45 najuglednijih ličnosti iz političkog i kulturnog života cele Jugoslavije.

(A.P. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok