Nema više kupovine firmi direktnom pogodbom!

Vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović kaže da je osim ove sugestije uvaženo praktično 90 odsto ključnih primedbi koje su se čule tokom javne rasprave

  • 4

Privatizacija direktnom nagodbom više neće biti moguća, kaže ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović.

- Metod privatizacije direktnom nagodbom izbačen je iz Predloga zakona pošto on spada u instrumente međudržavnih dogovora pa će biti regulisan nezavisno od ovog zakona. To je bilo mišljenje stručne i profesionalne javnosti ali i međunarodnih organizacija - rekao je Vujović.

On je naveo da je osim ove sugestije, Ministarstvo, uvažilo praktično 90 odsto ključnih primedbi koje su se čule tokom javne rasprave, a koje su tako postale sastavni deo revidiranog teksta predloga zakona.

- Stupanjem na snagu ovog zakona de fakto se ukida status preduzeća u restrukturiranju i time se poštuje do kraja odluka Ustavnog suda. Preduzeća će dobiti neko dodatno vreme ali samo u procesu privatizacije, odnosno u procesu stečaja ako to bude na žalost jedina opcija za neka od njih - izjavio je on.

Zaštita svojinskih prava u tim firmama biće, prema njegovim rečima, pojačana zakonskim odredbama koje izričito kažu da su prava poverilaca, uključujući i prava države kao poverioca, prava koja se moraju poštovati jer na njima počiva tržišna privreda.

- Pokazalo se da javna rasprava ima smisla, da je mobilisala dosta ljudu, stručnu javnost posebno, ljude s univerziteta, iz instituta. Mnogo reakcija je bilo i od advokata i pravne struke, dobili smo dosta sugestija iz prakse. To je i bio cilj, da dobijemo transparentnije rezultate koji će brže i bolje dati rezultate - precizirao je ministar.

Novina je, prema njegovim rečima, i ta što je finansijsko restrukturiranje, kao mera za pripremu i realizaciju samog procesa privatizacije takođe izbačena iz Predloga zakona, jer je procenjeno, kako je naveo, da je ona suviše složena i komplikovana da bi se takvom metodom rešavala pitanja privatizacije preduzeća koja su ostala u portfelju Agencije za privatizaciju.

Ministar je dodao i da je ključna zakonska izmena ta što je model privatizacije, da bi se prevazišli problemi negativnog ili nultog kapitala, upotpunjen tako da štiti sve tržišne institute, posebno prava poverilaca i traži njihovu saglasnost u tom procesu.

Kad je reč o korekcijama u Predlogu novog zakona o stečaju, Vujović je naveo da su u ovom trenutku neznatne, jer je cilj zakonskih izmena bio da se stečaj ubrza, a poveriocima obezbedi mnogo više prava da biraju i upravljaju radom stečajnih upravnika.

- Cilj je, drugim rečima, bio da se omogući da se imovina što pre vrati u proces proizvodnje, što je takođe u sklopu odluke Ustavnog suda o poštovanju osnovnih instituta svojine kao ugaonog kamena tržišne privrede - napomenuo je ministar.

Vlada Srbije usvojila je juče Predloge drugog seta reformskih zakona - o privatizaciji i o stečaju i uputila ih Skupštini na raspravu u i usvajanje po hitnom postupku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Najprovokator

    28. jul 2014 | 16:49

    A ovo što je do sada bilo? Poj'o vuk magarca? Hoće neko odgovarati za propast ovakve države????

  • Ezra

    28. jul 2014 | 17:44

    Pa nema vise sta da se proda ,nego radnici traze povecanje plate u srbiji jer je cena rada najniza u okruzenju

  • mordecai

    28. jul 2014 | 21:18

    opet indirektna?..ne vidim da ce nesto da se promeni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA