Autori dokumentarca “Koni 2012” prevarili svet?

Rad neprofitne ogranizacije “Nevidljiva deca”, koja je snimila film “Koni 2012” sa ciljem da pomogne hapšenje zločinca iz Ugande Džozefa Konija, doveden je u pitanje nakon pojavljivanja podataka o nenamenskom trošenju

  • 0

Dokumentarni film “Koni 2012” nastao je sa ciljem da se uhvati Džozef Koni, vođa militantne grupe Božja vojska otpora (Lord’s Resistance Army), koja se bori da preuzme vlast u Ugandi. Ova grupa ne preza od ubistava, silovanja, sakaćenja civila mačetama i sabljama, a specijalnost im je otimanje dece – dečake regrutuju, a devojčice prisiljavaju na seksualno ropstvo.

Neprofitna ogranizacija “Nevidljiva deca” (Invisible Children Inc.) pokušava da skrene svetsku pažnju na Konijeva zlodela, koji beži od zakona poslednjih sedam godina, pa da na taj način natera američku vladu da sarađuje s vojskom u Ugandi u njegovom hapšenju.

Međutim, pojavili su se podaci prema kojima su aktivisti ove organizacije samo prošle godine potrošili 8,67 miliona dolara. Svega 32 odsto tog novca iskorišćeno je za akciju, dok je ostatak bio rezervisan za plate, troškove putovanja, filmsku produkciju i marketing.

Problem je i u tome što “Nevidljiva deca”, kako se vidi i u filmu, zagovara direktnu vojnu intervenciju kao sredstvo zaustavljanja Konija. a koju bi trebalo da izvede ugandska vojska, koja se, takođe, dovodi u vezu sa mnogim zločinima protiv kojih se sama ogranizacija bori.

A onda su najveće nezavisne novine u Ugandi objavile sliku iz 2008. godine na kojoj osnivači ove organizacije poziraju naoružani dok čekaju na zakazane mirovne pregovore sa Džozefom Konijem.

„Kakav dokaz neokolonijalističkog mentaliteta, gde beli humanitarac dolazi poput dugo čekanog spasioca“, pišu novine iz Ugande i reditelje dokumentarca opisuju kao egocentrične Zapadnjake, koji žele da se nametnu Holivudu, sa malo razumevanja za ljude u Ugandi kojima tvrde da pomažu.

- Problemi koje stvaraju Koni i Božja vojska otpora puno su kompleksniji i nisu takve prirode da se mogu rešiti lepljenjem postera, pravljenjem filmića, nošenjem narukvice i menjanjem Fejsbuk slike - kaže Grant Ojston, koji je raskrinkao neke mitove u vezi sa fondacijom “Nevidljiva deca”.

Polusatni dokumentarac “Koni 2012” organizacije “Nevidljiva deca” za šest dana pogledalo je 100 miliona ljudi i prema podacima “Vizibl Mežrs bloga”, to je najgledaniji video u istoriji interneta.

Ovaj projekat podržale su mnoge poznate ličnosti, kao što su Opra Vinfri, Rijana, Paf Dedi, Vil Smit, Bil Gejts, pa i sam američki predsednik Barak Obama.

(J. G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA