• 6

Pronađeno više od 15 ljudskih skeleta u jami u RS!

- U toj masi ljudskih kostiju, izbrojali smo 15 celih lobanja. Međutim, ta tela su padala sa visine od 27 metara, a poznato je da pri takvim padovima prvo pucaju lobanje. Ko zna koliko ih je razbijeno? - kaže speleolog iz Trebinja koji je jedan od ljudi koji su pronašli ljudske ostatke u jednoj jami u okolini Bileće

  • 6
Foto: mojahercegovina.com

Foto: mojahercegovina.com

Speleolozi iz Trebinja pronašli su tokom jedne od svojih ekspedicija više od 15 ljudskih skeleta u jednoj jami kraj Bileće u Republici Srpskoj. Najverovatnije je reč o vojnicima pošto su u jami pronađeni i komadi vojne opreme.

- Čim smo se spustili dole, video sam j

Foto: mojahercegovina.com

Foto: mojahercegovina.com

ednu ljudsku lobanju. Pa drugu. A kako smo se spuštali na samo dno jame, niz jedan sipar, ukazalo se dosta lobanja i dosta vojne opreme - cokule, opasači, čuture -  rekao je za portal "Moja Hercegovina" Predrag Milošević, speleolog iz trebinjskog Speleološkog društva "Zelena brda"

- U toj masi ljudskih kostiju, izbrojali smo 15 celih lobanja. Međutim, ta tela su padala sa visine od 27 metara, a poznato je da pri takvim padovima prvo pucaju lobanje. Ko zna koliko ih je razbijeno? - pita se Milošević.

Predrag-Milosevic

Foto: mojahercegovina.com

- Ima mnogo razbijenih kostiju naokolo. Naša je procedura da ništa ne diramo, zbog kasnijih istraživanja, pa smo samo pokupili nešto te opreme, možda po njoj može da se odredi kojoj su vojsci pripadali - kaže on.

- Dubina jame je oko 27 metara, sa uskim duguljastim ulazom. U jamu su, posle poslednjeg rata, neodgovorni pojedinci bacali neeksplodirane ručne bombe, koje su značajno ograničavale kretanje trojice speleologa - rekao je Milošević.

Kako prenosi portal, reč je o neistraženoj jami u Dunjića dolu kod sela Bogdašići u opštini Bileća. Zbog starosti opreme, Milošević smatra da su skeleti u jami iz Drugog svetskog rata.

Foto: mojahercegovina.com

Foto: mojahercegovina.com

Međutim, ni stariji meštani iz obližnjeg sela, kaže, nisu znali o kojoj bi vojsci moglo da se radi. Jedino su im rekli da je, pred kraj rata, jedan čobanin iz sela video krv na ulazu u jamu, o čemu je obavestio meštane

- Voleli bismo da se istraži poreklo ovih vojnika i da se dostojno sahrane, a ako bude zainteresovanih, mi spaleolozi iz "Zelenih brda" smo spremni da izvadimo njihove kosti, kao što smo već vadili kosti svih mučenika koje su ustaše bacale po hercegovačkim jamama 1941. - dodaje na kraju spaleolog Predrag Milošević.

(Telegraf.rs / Izvor i Foto: Mojahercegovina.com)

Komentari

  • Arnel

    Najbolje bi bilo da sve kosti ostanu tamo gdje i pripadaju pod zemljom,dosta nam je više ekshumiranja,treba da se okrenemo budućnosti.

  • Da4a

    Ova zemlja a i ceo Balkan lezi na kostima i krvi. Nece nama skoro biti bolje no sto jeste, verovatno smo zasluzili.

  • Nagasaki

    Imam utisak da su i ovima Ustaše presudile!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima