Pronađeno više od 15 ljudskih skeleta u jami u RS!

- U toj masi ljudskih kostiju, izbrojali smo 15 celih lobanja. Međutim, ta tela su padala sa visine od 27 metara, a poznato je da pri takvim padovima prvo pucaju lobanje. Ko zna koliko ih je razbijeno? - kaže speleolog iz Trebinja koji je jedan od ljudi koji su pronašli ljudske ostatke u jednoj jami u okolini Bileće

  • 6

Speleolozi iz Trebinja pronašli su tokom jedne od svojih ekspedicija više od 15 ljudskih skeleta u jednoj jami kraj Bileće u Republici Srpskoj. Najverovatnije je reč o vojnicima pošto su u jami pronađeni i komadi vojne opreme.

- Čim smo se spustili dole, video sam j

ednu ljudsku lobanju. Pa drugu. A kako smo se spuštali na samo dno jame, niz jedan sipar, ukazalo se dosta lobanja i dosta vojne opreme - cokule, opasači, čuture -  rekao je za portal "Moja Hercegovina" Predrag Milošević, speleolog iz trebinjskog Speleološkog društva "Zelena brda"

- U toj masi ljudskih kostiju, izbrojali smo 15 celih lobanja. Međutim, ta tela su padala sa visine od 27 metara, a poznato je da pri takvim padovima prvo pucaju lobanje. Ko zna koliko ih je razbijeno? - pita se Milošević.

- Ima mnogo razbijenih kostiju naokolo. Naša je procedura da ništa ne diramo, zbog kasnijih istraživanja, pa smo samo pokupili nešto te opreme, možda po njoj može da se odredi kojoj su vojsci pripadali - kaže on.

- Dubina jame je oko 27 metara, sa uskim duguljastim ulazom. U jamu su, posle poslednjeg rata, neodgovorni pojedinci bacali neeksplodirane ručne bombe, koje su značajno ograničavale kretanje trojice speleologa - rekao je Milošević.

Kako prenosi portal, reč je o neistraženoj jami u Dunjića dolu kod sela Bogdašići u opštini Bileća. Zbog starosti opreme, Milošević smatra da su skeleti u jami iz Drugog svetskog rata.

Međutim, ni stariji meštani iz obližnjeg sela, kaže, nisu znali o kojoj bi vojsci moglo da se radi. Jedino su im rekli da je, pred kraj rata, jedan čobanin iz sela video krv na ulazu u jamu, o čemu je obavestio meštane

- Voleli bismo da se istraži poreklo ovih vojnika i da se dostojno sahrane, a ako bude zainteresovanih, mi spaleolozi iz "Zelenih brda" smo spremni da izvadimo njihove kosti, kao što smo već vadili kosti svih mučenika koje su ustaše bacale po hercegovačkim jamama 1941. - dodaje na kraju spaleolog Predrag Milošević.

(Telegraf.rs / Izvor i Foto: Mojahercegovina.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lepa bankarka

    29. jul 2014 | 16:16

    Oprostiti da, zaboraviti ne! Bog je veliki on ce suditi dzelatima, ja ne mogu !

  • Nagasaki

    29. jul 2014 | 16:47

    Imam utisak da su i ovima Ustaše presudile!

  • Arnel

    30. jul 2014 | 00:05

    Najbolje bi bilo da sve kosti ostanu tamo gdje i pripadaju pod zemljom,dosta nam je više ekshumiranja,treba da se okrenemo budućnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA