STEJT DIPARTMENT: SPC je povlašćena u Srbiji!

Vlada generalno poštuje verske slobode, ali nameću se neka ograničenja koja pogađaju manjinske verske zajednice, ocenjeno je u izveštaju Stejt dipartmenta o verskim slobodama u kome se tvrdi i da SPC ima povlašćen položaj

  • 17

U Srbiji se generalno poštuju verske slobode, ali se manjinske verske zajednice suočavaju sa ograničenjima, navodi se izveštaju Stejt dipartmenta za 2013.

- Ustav Srbije garantuje slobodu veroispovesti, ali neki zakoni i politike ograničavaju verske slobode, i te restrikcije proističu iz činjenice da sedam "tradicionalnih" verskih zajednica ima specijalan tretman u zakonu - navodi se u izveštaju.

U praksi, vlada generalno poštuje verske slobode, ali nameću se neka ograničenja koja pogađaju manjinske verske zajednice, ocenjeno je u izveštaju Stejt dipartmenta o verskim slobodama u svetu za 2013. godinu u kome se tvrdi i da Srpska pravoslavna crkva ima povlašćen položaj.

Takođe se navodi da "vlada i dalje odbija zahteve za registraciju "netradicionalnih" verskih zajednica". Kao i u prošlosti, reakcija policije na vandalizam i druge oblike društvene netolerancije prema manjinskim verskim grupama retko rezultira hapšenjem ili podizanjem optužnica, ukazuje se u izveštaju.

Što se tiče restitucije oduzete imovine u ranijem periodu, konstatuje se da se ona nastavlja. Stejt department ukazuje da postoje navodi o društvenoj diskriminaciji zasnovanoj na veroispovesti, verskoj pripadnosti i upražnjavanju vere.

Pripadnici manjinskih verskih zajednica naročito su iskusili netoleranciju u društvu, uključujući fizičko nasilje, a njihovi verski objekti i groblja su uništavani.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    29. jul 2014 | 15:42

    Za razliku od Saudijske Arabije u kojoj vladaju verske, ljudske i ostale slobode - ako je sudeći po nasmejanom Keriju dok se srdačno rukuje sa demokratski izabranim šeikom. Dok u pozadini bičuju zene koje hoće da voze kola i hrišćane uhvaćene sa Biblijom.

  • Milenko

    29. jul 2014 | 15:44

    Opasno je kada se Stejt Dipartment brinu za necija prava i slobode. Muslimanima Srbije nije nista uskraceno. Problem je sa onima koji Muslimane zele obeleziti kao nesto sto je nastalo devedesetih - bosnjake i na taj nacin verski politicari iz Sarajeva zeli uticaj u Srbiji kroz muslimanske vernike srbije, radi stvaranja novih nestabilnosti, nemira i rata, a radi otimanja dela teritorije Srbije.

  • mile

    29. jul 2014 | 17:16

    Amerikanci licimeri !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA