IZRABLJIVANJE: Radnike angažovane za Svetsko prvenstvo u fudbalu niko ne plaća!

Radnici koji su, u potrazi za novcem, došli u Katar kako bi gradili potrebnu infrastrukturu za održavanje Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine nisu plaćeni već godinu dana i žive u nehumanim uslovima

  • 8

Radnici koji su angažovani na izgradnji luksuznih kancelarija koje koriste organizatori Svetskog prvenstva u fudbalu koje će se održati u Kataru, 2022. godine, tvrde da skoro godinu dana nisu dobili nikakav novac.

Radnici iz Nepala, Šri lanke i Indije koji su radili na izgradnji kancelarija, smeštenih u neboderu koji je zaštitni znak Dohe, "Al Bida", tvrde da nisu dobili platu već 13 meseci.

Kancelarije koštaju oko 2,5 miliona funti, odnosno oko 3 miliona evra, a imaju italijanski nameštaj, specijalno staklo i toalete sa posebnim grejanjem. Sa druge strane, podigli su ih radnici koji primaju oko 6 funti na dan, odnosno nešto više od 7,5 evra. Oni su se na neisplaćene zarade žalili i vlastima u Kataru.

Do kraja ove godine nekoliko stotina radnika iz najsiromašnijih krajeva sveta, trebalo bi da stigne u Katar kako bi izgradili infrastrukturu i sve ostalo što je potrebno za održavanje Svetskog prvenstva. Loši uslovi radnika i velika smrtnost radne snage zabrinuli su svetsku javnost.

Takođe, imigranti koji su došli u Katar kako bi učestvovali u izgradnji tvrde da žive u nehumanim uslovima. U jednoj sobi boravi po njih sedmoro, spavaju na prljavim dušecima na podu i žive u strahu da će biti uhapšeni zbog toga što im poslodavci nisu obezbedili adekvatne papire.

Radnici su često angažovani na crno, a nakon ulaska u zemlju poslodavci im oduzimaju pasoše. Mnogi od njih želeli bi da se vrate kući, ali za tako nešto nemaju novca.

- Ovde se radi o zloupotrebi i lišavanju osnovnih ljudskih prava. Ipak, vlasti u Kataru nisu ni najmanje zainteresovane da reše ovu situaciju. U svakoj drugoj zemlji, ovakvo ponašanje se ne bi tolerisalo - tvrdi Šeron Burou, generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata.

(Telegraf.rs / Izvor: guadian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Silverado

    29. jul 2014 | 19:42

    Ne mogu da idu kući jer su im pasoši oduzeti. Nepal,Indija i Šri Lanka su siromašne zemlje i svi ti mučenici su krenuli trbuhom za kruhom a s obzirom da je Katar trenutno najbogatija zemlja (veličine Kruševca) trebalo bi da im se isplati makar i ovih 7.5e na dan koliko im je i rečeno. Klasičan primer robovlasničkog društva iz doba 700g pne.

  • Локи

    29. jul 2014 | 19:01

    Сами су криви, унапред се договори и онда ако не стигне прва плата правац кући.

  • Malis

    30. jul 2014 | 09:29

    Qatar svima placa sve,a ovo su najgrozniji ljudi na planeti (Sri Lanka,Indija,Banglades I Nepal)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA