SPASIMO IH: Uskoro u Srbiji više neće biti medveda, ugroženo još 429 vrsta životinja!

U našoj zemlji broj medveda varira između pedeset i šezdeset, a u sličnom stanju su i risovi. Broj vukova nije poznat, dok trenutno postoji još mnogo vrsta koje su na ivici opstanka

  • 36

Naša zemlja je karakteristična po tome što u njoj žive 94 različite vrste sisara, što je trećina svih vrsta koje se nastanjuju na evropskom kontinentu. Građani Srbije većinom ne znaju koje sve životinje postoje kod nas, a kamoli koje su ugrožene.

Statistika u odnosu na prošlu godinu gotovo da se nije promenila, niti poboljšala. 

U Srbiji postoji 429 životinjskih vrsta, koje su stavljene pod zaštitu države. Od toga, 66 vrsta spada u sisare, dok su čak 273 vrste isključivo ptice.

Počnimo od jako zabrinjavajuće činjenice. Broj medveda u našoj zemlji jedva da prelazi 50! Verovali ili ne, medvedi su jedni od najugroženijih i njihov opstanak u Srbiji sveo se na minimum. Ovi divovi koji nastanjuju različite šume, istrebljeni su i sad moraju biti zaštićeni.

Divokoza ima oko 1.000. One su planinske životinje i mogu živeti do dvadeset godina. Zbog ljudske aktivnosti sada su proterane u više delove planina, gde prvode svoj životni vek.

Od divljih životinja, muflona u Srbiji ima oko hiljadu. Prepelice se drže sa 250.000, dok je fazana gotovo duplo, oko 400.000.

Jelena kod nas ima oko pet hiljada, a nabrojniji su u predelima Vojvodine. Jelen je rasprostranjen i po Hrvatskoj, Bosni, Nemačkoj, Austriji... Ovaj preživar često zna da završi pod kolima automobila, a cenjen je ulov zbog prelepih rogova.

Risova je kao i medveda, izuzetno malo. Čitavih 50 do 60 ovih velikih divljih mačaka nastanjuje našu zemlju. Smrtnost mladunaca je vrlo velika, tako da manje od polovine preživi prvu godinu života.

Ovo su divlje životinje i njihov preostali broj u Srbiji. Međutim, ima i onih koje su još ređe i čija je brojnost svedena na minimum. To su retke, ugrožene i zaštićene životinje, čiji je opstanak doveden u pitanje, kako zbog ljudi, tako i zbog same prirode.

Šareni tvor, prdavac, patka njorka, apolonov leptir, veliki tetreb, belonokta vetruška, beloglavi sup, velika droplja, orao krstaš, crni daždevnjak i stepski soko su na ivici opstanka i ljudi bi trebalo da povedu računa, inače će potpuno izumreti i nestati s naših prostora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Li Osvald

    2. avgust 2014 | 17:39

    Na zalost u Srbiji ne vodimo racuna ni o deci ni ljudima...a kako onda ocekivati neku brigu o zivotinjama!!! Ne vodimo brigu ni o vodama, sumama, putevima, zdravlju...mi smo daleko od civilizacije! Pleme ciji pripadnici zive od danas do sutra i gde je svako svakom potencijalni neprijatelj!

  • Sestra

    2. avgust 2014 | 18:00

    I tuzno je i strasno, a gde su oni koji su svojevremeno od toga pravili unosan biznis. Bilo bi zanimljivo cuti nekog lovca. Gde su oni ? Mozda su u lovu.

  • Cacanin

    2. avgust 2014 | 20:06

    Povedite racuna prvo o lovackim drustvima,oni ubijaju cele godine bez obzira na sta se kada lovi ,znam to blisko se druzim sa lovcima ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA