NATO ima informacije da su Rusi srušili malezijski avion

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je istakao da će ohrabriti zemlje NATO da povećaju ulaganja u sektor odbrane

  • 47

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen najavio je da će severnoatlantska alijansa pripremiti nove odbrambene planove, suočena sa "ruskom agresijom" na Ukrajinu i pozvao zemlje članice NATO da povećaju ulaganja u vojsku.

- Ruska agresija bila je upozorenje i stvorila je novu bezbednosnu situaciju u Evropi. Pojačaćemo vojne vežbe i pripremićemo nove odbrambene planove - rekao je Rasmusen u intervjuu francuskom regionalnom listu "Midi libr".

On je istakao da će ohrabriti zemlje NATO da povećaju ulaganja u sektor odbrane, prenosi Frans pres.

Rasmusen je podsetio da je tokom proteklih pet godina Rusija za 50 odsto povećala ulaganja u svoj sektor odbrane, dok su zemlje NATO ta ulaganja smanjile za u proseku oko 20 procenata.

- Moramo da preokrenemo taj trend - dodao je generalni sekretar severnoatlantske alijanse.

Britanski premijer Dejvid Kameron poručio je u subotu u pismu upućenom Ramusenu i liderima zemalja članica NATO da ta alijansa mora preispitati dugoročne odnose sa Rusijom i ojačati kapacitete da brzo odgovori na svaku pretnju.

NATO treba da održi "snažno" prisustvo odbrambenih snaga u istočnoj Evropi, napisao je Kameron.

Šest nedelja pre nego što će Velika Britanija biti domaćin samita NATO u Njuportu, u južnom Velsu, Kameron je rekao da na tom sastanku želi da se dogovori o strožoj politici prema Moskvi, čime bi se poslala poruka da se članice NATO ne mogu zaplašiti.

Kameron je rekao da je NATO uvek hteo samo da bude partner Rusije, a ne pretnja, ali da "je jasno da Rusija smatra NATO svojim protivnikom".

Rasmusen je u intervjuu francuskom listu rekao da se slaže sa Kameronom.

- Žao mi je zbog toga, zato što moramo razvijati plodonosnu saradnju Zapada i Rusije. Ali, mi moramo da se prilagodimo ovoj novoj situaciji - dodao je on.

Turski vojnici tokom NATO vežbe

Govoreći o padu malezijskog aviona sa 298 putnika i članova posade u istočnoj Ukrajini 17. jula, Rasmusen je rekao da je reč o "ratnom zločinu".

- Imamo dosta informacija prema kojima su separatisti, uz podršku Rusa, krivi za rušenje malezijskog boinga 777 - naglasio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrej

    3. avgust 2014 | 20:33

    Na kraju će rusi biti krivi što se NATO raspao :)))))

  • odvratni ste..

    3. avgust 2014 | 20:40

    kad nato kaze da je more slatko, slatko je. zar je moralo toliko ljudi da strada, na tako bezuman nacin, da bi vi ubedili ostatak zemalja da ucestviju u naoruzanju...odvratni ste.

  • Goxi

    3. avgust 2014 | 20:59

    Pa sad i da iznesu dokaz, ja bih verovao da su to uradili Ameri. Toliko ste, nemam reci, nacija i...seme vam se zatrovalo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA