Pogodite ko je sledeći za bankrot?

Ekonomisti upozoravaju da Hrvatska 2016. godine neće moći da vraća svoje dugove i da Srbija iz tog razloga ovih dana "reže"kreše javnu potrošnju. Bosna i Hercegovina je najkritičnija s trenutnim zaduženjem koje iznosi oko 5 milijardi evra

  • 18

Bosna i Hercegovina bi mogla biti sledeći kandidat za bankrot posle Argentine, procenili su strani analitičari koji predviđaju da bi se to moglo desiti u narednih godinu dana.

Mediji u BiH, prenose da je evropski magazin Euromani koristeći poseban model izračunao da upravo BiH ima najveće šanse da bankrotira u skorije vreme.

Što se tiče država regiona, kako prenose mediji u Bosni, situacija prema magazinu Euromani nije tako dramatična. Ekonomisti upozoravaju da Hrvatska 2016. godine neće moći da vraća dugove, a da ne bi došla u tu poziciju Srbija ovih dana "reže" javnu potrošnju.

Model prema kojem se izračunava mogućnost bankrota neke zemlje sveta koji koristi podatke Euromonija, BiH je država koja ima najalarmantniju situaciju i šanse od 27,4 odsto da bi mogla bankrotirati u roku od 12 meseci.

Mogućnost da Bosna bankrotira je veća čak i od izolovane Rusije ili ratom zahvaćena Ukrajina. No, BiH je i dalje u B rejtingu prema kreditnom rangu Mudiza i S&P-u, dok su druge zemlje koje imaju sličnu situaciju i rizik od bankrota rangirane u kategoriju C, pa bi to mogao biti neki tračak svetla u ovom mračnom predviđanju.

Prema navodima magazina, razlozi za mogući bankrot su julske poplave zbog kojih se zemlja dodatno zadužila, kao i visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost.

Bankrot države znači zapravo stečaj. Obaveze su iznad imovine i poverenici potražuju dug, dok je kod stečaja preduzeća moguća naplata. Poverenici, naime, mogu da pregovaraju sa državom pa čak i da se odreknu dela potraživanja.

Ko bi se i koliko odrekao potraživanja od BiH teško je predviđati, ali sasvim je jasno da ova država sve teže otplaćuje i stare dugove, a svakodnevno se dodatno zadužuje, navode mediji.

Samo entitet Federacije BiH u iduće dve godine mora da vrati oko 1,7 milijardi KM duga, odnosno celi jedan godišnji budžet. Ukupna zaduženost BiH je pred kraj prošle godine dostigla približno 10,4 milijarde KM, odnosno oko 5 milijardi evra. Od tog iznosa na spoljni dug odnosi se sedam milijardi KM. U međuvremenu se BiH dodatno zadužila, jer nije bila u stanju da održi likvidnost entitetskih budžeta.

Situacija se zbog poplava i neoživljavanja privrednih aktivnosti samo dodatno pogoršala.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    4. avgust 2014 | 14:47

    Bitno je da komšiji crkne krava...I Grci bankrot proglasiše pa žive kvalitetnije od nas...mi smo odavnp pukli, ne treba nam bankrot države da znamo da smo u g.....a do guše.

  • refko .

    4. avgust 2014 | 15:17

    Oni su vec dvadeset g bankrot, ne samo oni citav balkan. Zato balkanci moji svi se vratite na sela, pa poljoprovredu, bez motike nema ljeba

  • BOZA ZEMUNAC

    4. avgust 2014 | 16:52

    NAVIJAM ZA BRACU HRVATE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA