General Živanović pod istragom za ratne zločine

Bivši komadant 125. motorizovane brigade pod istragom je Tužilaštva za ratbe zločine, jer se sumnja da nije preduzeo nikakve mere i da je propustio da spreči ubistva najmanje 118 albanskih civila na Kosovu

  • 15

Tužilac za ratne zločine doneo je naredbu za sprovođenje istrage protiv bivšeg komandanta 125. motorizovane brigade generala Dragana Živanovića, prenosi RTS.

Istraga će biti sprovedena zbog sumnje da je Živanović u periodu od 1. aprila do 15. maja 1999. u selima Ćuška, Pavljan, Ljubenić i Zahač izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navodi se u saopštenju Tužilaštva za ratne zločine.

Sumnja se da Živanović nije preduzeo nikakve mere i da je propustio da spreči ubistva najmanje 118 albanskih civila, teško telesno povređivanje 13 civila, uništavanje 40 kuća, pljačku imovine i proterivanja, oduzimanje i uništavanje njihovih ličnih dokumenata.

U naredbi se navodi da je general Živanović znao da će pripadnici jedinice 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć, izvršavajući naredbu i borbene zadatke njegove komande za pretres i čišćenje sela Ljubenić, Pavljan, Ćuška i Zahač, napasti civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, vršiti ubistva civila, teška telesna povređivanja, raseljavanje i uništavanje imovine u velikim razmerama, prenosi RTS.

General Živanović bio je nadređen Toplici Miladinoviću, Milojku Nikoliću i Dejanu Bulatoviću koji su prvostepenom presudom u predmetu "Ćuška" osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od 20 godina za ratne zločine na teritoriji pećke opštine.

Ukupno devetorica pripadnika 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć osuđeni su na 106 godina zatvora.

Presudom su potvrđeni navodi Tužilaštva da su masovna ubistva vršena na očigled prisutnih žena i dece, da je najmlađa žrtva imala 19, a najstarija 87 godina, da su prilikom ubistava, silovanja, uništavanja imovine i drugih krivičnih dela, osuđeni pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost, da su uklanjali dokaze spaljujući tela ubijenih civila, sa namerom da se ne otkriju zločini i da se ne identifikuju žrtve, zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    5. avgust 2014 | 13:01

    Po naredzenju fasista iz EU i SAD nastavljaju se zatvarati Srbi koji su znacili ili jos uvek znace nesto u Srbiji! Nastavljaju istrebljivati Srbe kako bi sto lakse pljackali, unistavali i otimali a Boga mi i ubijali Srbe i kako bi nas sto lakse odvojili od Pravoslavlja i bratskog Ruskog naroda! Svi ovi Dzenerali su nasi heroji a ovi prozapadnjacki lopovi i lizguzici moraju da znaju da svemu dodze kraj pa i njima ce doci ako Bog da srece!

  • srb

    5. avgust 2014 | 14:26

    Ja sam bio pripadnik 125 MTB.. Zivanovic je komandovao vojskom i branio suverenitrt jedne priznate drzave od terorist. Zasto sada Zapad ne podrzava teroriste u Ukrajini nego ih optuzuje. Zato sto nije im u interesu. Sramota.

  • Crni

    5. avgust 2014 | 12:51

    Kada ce tuzilac podici optuznicu protiv nekog albanca?????? Mozemo li mi obicni ljudi da se udruzimo i da vrsimo pritisak na tuzilastvo da radi savesno i bez selekcije?????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA