RASTE, RASTE: Uz akcije Apple do dobre zarade!

FXLider, specijalno čitaocima "Telegrafa", poklanja 50 evra kao početni kapital za trgovanje cenom akcija "Apple" i drugih najvećih svetskih kompanija na svetskoj berzi

  • 4

Kompanija "Apple" nedavno je objavila izveštaj o poslovanju tokom drugog kvartala, koji je pokazao prilično jake rezultate naročito zarade koji su nadmašili očekivanja ekonomista iako je prihod bio nešto niži od očekivanog. iPhone je bio najveći razlog dobre zarade kako je tražnja za sva tri modela ostvarila značajan rast.

- Kvartalani prihod porastao je 6% na 37,40 milijarde dolara, dok je kvartalni neto prihod porastao za 12% na 7,7 milijardi dolara. Zarada po akciji porasla je 20% na godišnjem nivou potpomognuta nedavnim otkupom akcija - navode u FXLideru.

FXLider, specijalno čitaocima "Telegrafa", poklanja 50 evra kao početni kapital za trgovanje cenom akcija Yahoo-a i drugih najvećih svetskih kompanija na svetskoj berzi.

Uzmite 50 evra za trgovanje ovde.

iPhone je i dalje ubedljivo najvažniji proizvod koji prema nekim analizama čini oko polovine vrednosti kompanije. Tokom ovog kvartala "Apple" je isporučio oko 35 miliona iPhone telefona što je oko 12,7% više u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Kada su u pitanju zemlje u razvoju kao što je Brazil, Rusija, Indija i Kina poslovanje i dalje nastavlja da se poboljšava a isporuke ovim zemljama porasle su oko 55% na godišnjem nivou. Ispostavilo se da je tržište u Kini naročito ojačalo sa ukupnim rastom prihoda od 28% u odnosu na godinu pre.

Prodaja iPhone porasla duplo više nego prodaja drugih smart telefona. S druge strane, u Japanu koji je u poslednjih nekoliko kvartala bio tržište sa najbržim rastom, prodaja je smanjena zbog rasta poreza na dodatu vrednost i nekih promena pravne regulative kada su u pitanju mobilni operateri.

Progresivno raspoređivanje wireless mreže po novim gradovima u Kini jedan je od ključnih razloga koji su doveli do rasta prodaje. Kako G4 sve više prodire na tržište Kine (trenutno obuhvata nešto više od 1% pretplatnika) veliki proizvođači kao što je Apple mogu očekivati povećanje budućih korisnika, a time i tražnje za novim modelom iPhone-a za koji se priča da će imati veći ekran. Do sada Apple nije proizvodio smart telefone sa velikim ekranom i ljubitelji ovog proizvođača sa nestrpljenjem očekuju novi proizvod. Ovom inovacijom Apple bi mogao da računa i na deo tržišta koji je do sada držao Samsung upravo koristeći se razlikom u veličini ekrana.

- U poslednje dve nedelje od kad su objavljeni kvartalni podaci do danas cene akcija Apple-a porasle su 9%. Pored dobrih izgleda buduće prodaje, na rast cena akcija Appla svakako će uticati i odluka UO da značajno poveća programa vraćanja kapitala akcionarima - navode u FXLideru.

Simon Roberts, analitičar u Fortrade-u

FXLider ima ekskluzivnu saradnju sa FortradeLimited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (FinancialConductAuthority) pod licencom broj 609970

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA