KARAĐORĐEVIĆ: Da se pamte dela slavnih predaka iz Prvog svetskog rata!

- Apelujem na sve potomke naših junaka da se zainteresuju za prošlost svojih predaka i da u razgovoru sa svojim bližnjima prikupe što više informacija i dokumenata o svojim hrabrim precima, jer je svaki dokument od neprocenjive vrednosti i veliki doprinos ostvarenju lepog i uzvišenog obnavljanja naše istorijske samosvesti kao odbrane i potvrde istine i pravde - poručio je prestolonaslednik Aleksandar

  • 31

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II poziva sve potomke učesnika Prvog svetskog rata da učestvuju u stvaranju "Albuma sećanja" na naše pretke koji su svoju krv prolivali i živote dali boreći se za opstanak svoje otadžbine i svog naroda u Velikom ratu.

Projekat "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata" je nastao sa ciljem da ostvari promociju, vidljivost i održivost istorijskog kulturnog nasleđa srpskog naroda kao značajnog dela kulturne baštine evropskih naroda iz perioda Prvog svetskog rata. Jedan od prioritetnih zadataka projekta jeste i da kroz prikaz relevantnih pisanih i materijalnih istorijskih izvora omogući građanima da svojim učešćem daju lični pečat obeležavanju sto godina od početka Prvog svetskog rata.

Stvaranje Albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata pruža priliku građanima da onlajn dostavljaju skenirane fotografije svojih predaka, autobiografske spise, spomenice, dnevnike, ordenje, razglednice, pisma vojnika i ostali materijal iz perioda Prvog svetskog rata, koji je od izuzetnog značaja za srpsku i svetsku istoriju.

Fotografije i ostala dokumenta se mogu poslati preko sajta "slavnim-precima.srb" gde se i može videti sav materijal koji je do sada prikupljen.

- Istorija nas obavezuje da katarzično iskustvo koje Srbija nosi iz Prvog svetskog rata ne prepustimo zaboravu, već da se osvestimo i pokrenemo obnovu opštih vrednosti: ljubav, čast, kulturu sećanja, stvaralaštvo i nadasve – humanost. Istorija nas poziva da preuzmemo ličnu odgovornost za budućnost naših potomaka. Ovom prilikom apelujem na sve potomke naših junaka da se zainteresuju za prošlost svojih predaka i da u razgovoru sa svojim bližnjima prikupe što više informacija i dokumenata o svojim hrabrim precima, jer je svaki dokument, fotografija, spomenica, dnevnik, orden, autobiografski spis ili razglednica od neprocenjive vrednosti i veliki doprinos ostvarenju lepog i uzvišenog obnavljanja naše istorijske samosvesti kao odbrane i potvrde istine i pravde. Tim činom ćete pokazati da ste važan deo naše zajednice, da ste svesni značaja i uticaja istorije na savremeni trenutak, da ste savesni i odgovorni pred izazovima svoga vremena, ali i da ste spremni da pružite jasan i nedvosmislen odgovor na pitanje šta znači čuvati i negovati sopstveni identitet. Učinite vidljivim duh i delo vaših slavnih predaka. Učestvujte u stvaranju Albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata – istakao je Prestolonaslednik Aleksandar II u svom javnom pozivu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    6. avgust 2014 | 17:23

    Jel ova individua koja sebe naziva nekakvim princem uspela da nauči jezik države koja mu plaća vilu, poslugu, putovanja i ostale bahanalije?

  • milan

    6. avgust 2014 | 17:04

    Radite nesto,zaradite bar za kafu.KOME SI TI KRALJ?

  • Dag

    6. avgust 2014 | 19:38

    Bal vampira...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA