STANOJEVIĆ: Nasilje nad ženama deo srpske tradicije!

Koordinatorka Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević ističe da se nasilje nad ženama i decom u Srbiji shvata kao deo tradicije, a da su kazne za nasilnike male

  • 13

Prošle godine u Srbiji je ubijeno 46 žena u porodičnim svađama, a ove godine 11, kaže koordinatorka Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević.

Ona ističe da se nasilje nad ženama i decom u Srbiji shvata kao deo tradicije, a da su kazne za nasilnike male. Konvencija Saveta Evrope o borbi i sprečavanju nasilja u porodici za cilj ima smanjenje nasilja nad ženama i decom, ističe Stanojevićeva.

Ona je, u Dnevniku RTS-a, rekla da monstruozno ubistvo Tijane Jurić nije prvi slučaj koji je šokirao Srbiju. Ističe da takvim vrstama zločina mora da se posveti mnogo veća pažnja i da se prave posebne analize.

"Moramo da pričamo o nasilju, jer nasilja ima mnogo", upozorava Stanojevićeva.

Ističe da je za nasilje nad ženama i decom pre svega "kriva" tradicija.

- Pričamo o tome da su to ratovi, da je to siromaštvo, gubitak posla, ali o tome samo nagađamo. Činjenica je da se ovde žene i deca malteretiraju na poseban način i da prolaze nekažnjeno ili su pak kazne male - objašnjava Vesna Stanojević.

Dodaje da je Konvencija Saveta Evrope o borbi i sprečavanju nasilja u porodici koja je stupila na snagu 1. avgusta jedan nov, sveobuhvatni dokument koji obuhvata sve što se tiče nasilja nad ženama, ali i obaveze države koje su prilično velike.

"Ta konvencija ima za cilj da smanji nasilje nad ženama i decom, zatim da smanji tradicionalna ponašanja koja imamo u Srbiji i da se radi na međunarodnoj saradnji u cilju smanjivanja nasilja nad ženama i decom", objašnjava Stanojevićeva.

Kaže da će najverovatnije biti formirano neko koordinaciono telo koje će to da prati.

"Država se obavezuje i u materijanom smislu da pomogne i sve odredbe predviđene konvencijom moraju da budu unete u određene zakone", kaže Vesna Stanojević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boxon

    8. avgust 2014 | 10:48

    Gospodjo Stanojevic, mozda je u Vasoj porodici nasilje dio tradicije, ali u mojoj, srpskoj porodici i u srpskim porodicama koje poznajem, nikakvo nasilje, a narocito nad nemocnim, nije prisutno a kamoli da je u tradiciji. Majke, supruge,sestre - zene se tradicionalno postuju i cijene u srpskoj porodici. S postovanjem!

  • Nina

    8. avgust 2014 | 10:24

    Bolje da ova zemlja donese nove zakone kojima ce u potpunosti zastiti zene, kad se gleda za sve kako je u Evropi i u svetu neka vide koliko su zene zakonom tamo zasticene!

  • Сале

    8. avgust 2014 | 10:02

    Овај ко максим , која је ово бре традиција код нас и где ? ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA