Kravčenko: Gorivo može da bude i skuplje!

Generalni direktor NIS-a kaže da su poslednja poskupljenja goriva posledica rasta cene nafte na svetskom tržištu i ocenio da su bila neminovna

  • 0

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko su u Novom Sadu svečano otvorili prvi terminal u Srbiji koji će obezbediti sigurno snabdevanje brodova i brodskih kompanija kvalitetnim gorivom na važnim plovnim pravcima u Srbiji.

Otvarajući prvu bunker stanicu za snabdevanje brodova gorivom, Kravčenko je istakao da će do kraja godine biti otvorene još tri takve stanice, kako bi NIS obezbedio snabdevanje gorivom domaćih i stranih plovila u Srbiji i u tranzitu, čije su godišnje potrebe veće od 40.000 tona.

Od početka godine rast cena goriva u Srbiji bio je oko osam odsto, a u Evropi i SAD preko deset odsto. Mi znamo da to nije po volji potrošača, ali u poređenju sa padom vrednosti dinara to je duplo manje poskupljenje nego u regionu - rekao je Kravčenko.

Prema njegovim rečima, do većeg poskupljenja goriva u Srbiji nije došlo zahvaljujući i tome što "imamo domaću naftu i što NIS ima stalno smanjenje troškova".

- Naša prognoza je da će cene nafte, ako ne bude rata u Iranu, ostati na istom nivou, ali ako do rata dođe cene bi mogle dodatno da skoče, ali mi na to ne možemo uticati - istakao je Kravčenko.

Napominjući da je veoma zadovoljan saradnjom sa vlastima u Srbiji i Vojvodini, generalni direktor NIS-a je istakao da će investicije te naftne kompanije u Srbiji ove godine premašiti 500 miliona evra, od čega će najveći deo biti uložen u Vojvodini.

Kravčenko je rekao da će ovogodišnja vrednost ulaganja NIS-a u Srbiji biti 70 odsto veća nego lane, ocenivši da je veoma značajno to što je NIS sačuvao dinamiku razvoja investicija u regionu.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA