Hoćete li bojkotovati benzinske pumpe zbog cene goriva?

Nacionalna organizacija potrošača pozvala građane Srbije da 15. marta ne kupe ni litar goriva i tako iskažu protest zbog poskupljenja naftnih derivata

  • 1

Nacionalna organizacija potrošača Srbije pozvala je potrošače u našoj zemlji da sutra ne kupe ni litar goriva i tako iskažu protest zbog poskupljenja naftnih derivata.

NOPS je naveo da je cena goriva od početka godine porasla za 10 odsto, što je povećanje cena od čak pet odsto na mesečnom nivou, jer niko ne želi da se odrekne ogromnog dela dobiti, bilo kroz akcize i poreze, bilo kroz marže.

- Neka Svetski dan potrošača bude dan kada će sve benzinske pumpe biti prazne - makar na jedan dan. Jasna poruka koju ćemo poslati imaće trajne posledice po sve koji kreiraju tržišnu ekonomiju Srbije - ističe se u saopštenju NOPS-a.

Želeći da istraži kakvo je raspoloženje vozača za ovu akciju, ekipa Telegrafa je posetila nekoliko benzinskih pumpi u Beogradu. Na njima je stanje uobičajeno, a vozači koje smo zatekli sumnjaju u uspeh bojkota, jer je automobil mnogima neophodan za neodložne poslove koji "ne mogu da čekaju".

Maja Stanković, jedan od vozača koja je punila svoj rezervoar na pumpi, kaže da bi rado bojkotovala kupovinu goriva, ali ističe da joj je "golf" neophodan za posao i druge obaveze.

- Mene ova suluda cena od skoro 150 dinara izluđuje, za 5 litara moram da dam 700 dinara. To je strašno! Svi nađu obrazloženje da opravdaju poskupljenja, a na kraju samo kupci trpe. Međutim, ja moram da kupim i sutra gorivo, jer ne mogu bez auta. Vezana sam za posao - kaže ona.

Jovan Ilić, penzioner koji vozi "Jugo", slaže se da je gorivo preskupo i da mu se sviđa ideja o bojkotu, ali napominje da on kupuje benzin jednom u mesec dana.

- Imam malu penziju i koristim auto samo kad moram. Vodim računa o svakom litru koji potrošim. Za bojkot prvi put čujem, a verujem da bi bolje uspeo da se bolje reklamira. Svima je u interesu da se pošalje poruka da ne može više ovako - ističe ovaj penzioner.

Najavljeni  bojkot vlasnici benzinskih pumpi ne žele da komentarišu. Međutim, radnici na pumpama žele da pričaju, uz uslov da im se ime ne spominje u medijima. Jedan od njih, koji radi na Novom Beogradu, ističe da će prodaja goriva sutra opasti, ali da je to posledica smanjene platežne moći građana.

- Svakodnevno se primećuje pad kupovine i tako će biti sutra, ali ne zbog bojkota, već zbog tankog novčanika. U poslednje dve godine prodaja je na ovoj pumpi sugurno pala za 50 odsto zbog konstantnog povećanja cena - navodi on.

Benzinske pumpe 5. marta bojkotovali su taksisti i prevoznici iz Republike Srpske, dok je slična akcija sprovedena 22. februara u Hrvatskoj, ali je bila bezuspešna. Naime, promet na hrvatskim benzinskim pumpama je pao zbog povećanja cene goriva, a ne zbog poziva na 24-časovni bojkot kupovine benzina.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Небојша

    14. mart 2012 | 20:04

    Није споран бојкот, ја ћу бојкотовати, али, колико заиста бојкот било чега и било када, у Срба, може да успе? Није спорно ни да ћемо мање горива сипати у наредних неколико дана, а онда, кад се резервоари испразне, опет ћемо натанковати по којој год цени. Да, промет ће нешто опасти, јер се го не скида, али, то значи да ће све опет пући по грбини грађана, а не нафташа или државе. Узгред, и фотографија на којој је најјефтиније гориво 140 динара, вам је застарела.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA