SAD naoružavaju Kurde u Iraku!

Američka administracija insistira na tome da neće poslati vojnike nazad u Irak, ali imaju jasan stav o tome da Iračani moraju da preduzmu neophodne korake kako bi rešili svoje bezbednosne probleme

  • 14

Američka administracija direktno će snabdevati oružjem Kurde u Iraku koji su počeli da ostvaruju rezultate u borbi protiv islamskih ekstremista na severu zemlje, saopštili su danas zvaničnici u Vašingtonu.

Zvaničnici su naveli da je administracija u Vašingtonu blizu odobravanja planova Pentagonu da naoružavaju Kurde, javila je agencija AP.

Američka agencija objašnjava da potez Vašingtona da pomogne borbu Kurda protiv ekstremista u Iraku, znači visoki stepen zabrinutosti SAD-a zbog aktivnosti ekstremista Islamske države Iraka i Levanta na severu i odražava jasan stav administracije da Iračani moraju da preduzmu neophodne korake i reše svoje bezbednosne probleme.

U poslednjih nekoliko dana, američka vojska je pomagala da se olakša da Iračani doture oružje Kurdima, pružajući logističku pomoć i obezbeđujući transport na sever, podseća AP.

Dodatna pomoć SAD-a stigla je juče kurdskim snagama pošto su povratili dva grada uz pomoć američkih vazdušnih udara u regionu, koji su sprovedeni pod izgovorom zaštite američkih interesa i osoblja u regionu.

Američka administracija, ipak insistira da neće poslati vojnike nazad u Irak i da će "vojni odgovor SAD-a" biti ograničen na zaštitu Jazida i kurdskog grada Arbil, gde su prisutni brojni američki savetnici, dodaje Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    11. avgust 2014 | 12:31

    Претходно су обучили и наоружали ове фанатике који уместо да служе верно газди и ратују само у Сирији, отимају се контроли. Идеја о наоружавању Курда је одлична и треба то урадити масовно, а Турци ће због овога бити "пресрећни". Још једном у низу пиромани гасе пожар бензином!

  • Kriticar

    11. avgust 2014 | 11:56

    I onda ce za dve godine ratovati protiv tih istih koje su naoruzali i sve tako u krug...

  • dr

    11. avgust 2014 | 21:44

    Kada ce kreteni da nauce?Stvorili su prvo Bin Ladena, pa ove zivotinje, ali im se sve vraca kao bumerang.Nemojte vise nikom da pomazete, k'o Boga vas molim!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA