USTAVNI SUD ODLUČIO: Nema referenduma o ćirilici u Hrvatskoj

 
  • 17

Zahtev za raspisivanje referenduma podnela je građanska inicijativa "Stožer za obranu hrvatskog Vukovara". Referendumom se tražilo da se dvojezični natpisi postavljaju u sredinama u kojima ima najmanje 51 odsto manjinskog stanovništva

Ustavni sud Hrvatske je na sednici doneo odluku da se referendum o ćirilici neće održati. Rok za donošenje ocene ustavnosti referendumskog pitanja bio je 30 dana, a sud je zaključio kako pitanje nije u skladu sa Ustavom.

Zahtev za raspisivanje referenduma podnela je građanska inicijativa "Stožer za obranu hrvatskog Vukovara".

Referendumom se tražilo da se dvojezični natpisi postavljaju u sredinama u kojima ima najmanje 51 odsto manjinskog stanovništva. Stožer je prikupio više od 576.000 potpisa građana, a akcija je usledila nakon što su u Vukovaru prošle godine na sve državne institucije postavljeni dvojezični natpisi, na latinici i ćirilici.

"Stožer za obranu hrvatskog Vukovara" izrazila je veliko nezadovoljstvo početkom sudskih postupaka protiv 22 osobe, vezanih za skidanje i razbijanje dvojezičnih ploča u Vukovaru.

-Nijedna država u svetu ne postupa ovako prema svojim veteranima i herojima kao što to čini Hrvatska. Sigurno je da niko od nas ne mrzi ni Srbe,a ni ćirilicu. Mi samo tražimo da se sprovode zakoni i Ustav, a oni se u slučaju postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru krše - rekao je član "Stožera za obranu hrvatskog Vukovara" Vlado Iljkić na današnjoj konferenciji za novinare.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Национале

    12. avgust 2014 | 15:40

    @ И шта сада? Значи неће ништа наше? А хоће да се шире по Србији са својим магнетима. И треба тако, кад ми немамо референдум,уставни суд и тд........И сада опет немојте да пустите мој коментар у мојој земљи.

  • љути четник чека Шешеља

    12. avgust 2014 | 15:50

    Vukovar srpski grad ! Dogodine u Knin7

  • Su021

    12. avgust 2014 | 15:37

    Smradovi klasicni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA