DA LI JE OVO MOGUĆE? Inflacija u Srbiji najniža u poslednjih 50 godina!

NBS objavila je da je međugodišnja inflacija u Srbiji nikada nije bila niža, čemu je doprinelo i pojeftinjenje neprerađene hrane i poljoprivrednih proizvoda, stabilan kurs, slaba domaća tražnja

  • 12

Međugodišnja inflacija u Srbiji u junu je pala na najniži nivo u poslednjih 50 godina i iznosila je svega 1,3 odsto, objavila je danas Narodna banka Srbije.

U prvoj polovini godine se, kako je navedeno u najnovijem Izveštaju o Inflaciji, ona se kretala ispod zacrtanog cilja (4,5+- 1,5 odsto).

Ovako nisku inflaciju, Centralna banka objašnjava, poguralo je pojeftinjenje neprerađene hrane i poljoprivrednih proizvoda, stabilan kurs, slaba domaća tražnja…

NBS u izveštaju konstatuje da majske poplave za sada nisu u većoj meri uticale na cene hrane.

- Uprkos poplavama, premija rizika Srbije bila je u padu tokom maja i prve polovine juna, kada je iznosila 220 baznih poena, što je poslednji put zabeleženo u novembru 2007 - nevedeno je u izveštaju.

Dešavanja na međunarodnom planu poput reakcije Evropske centralne banke na krizu u Ukrajini, zbog čega je ECB povećala ekspanzivnost monetarne politike, takođe su, prema NBS, uticale na nisku inflaciju.

Premije rizika svih zemalja u regionu uključujući i Srbiju, dodatno su smanjene u drugom tromesečju. Pored globalnih faktora, padu premije rizika Srbije doprinele su i najavljene mere fiskalne konsolidacije.

Usled poplava, ipak, smanjena je aktivnost u poljoprivredi i industriji, a nakon pet uzastopnih tromesečja rasta, BDP je u drugom tromesečju na međugodišnjem nivou zabeležio pad od 1,1 odsto. NBS podvlači da će i karakter monetarne politike u narednom period zavisiti pre svega od kretanja u međunarodnom okruženju i brzine i intenziteta fiskalne konsolidacije.

- Očekujemo da će u drugoj polovini godine biti sprovedene dodatne mere fiskalne konsolidacije. Time bi se takođe povećala otpornost domaće ekonomije na potencijalne eksterne šokove - navedeno je u izveštaju.

Prema oceni NBS, međugodišnja inflacija bi u četvrtom tromesečju trebalo da se vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja i u okviru tih granica ostane i u toku 2015.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dare

    13. avgust 2014 | 12:50

    Gospodo udjite u prodavnice nekoliko dana za redom pa cete videti da cene svakodnevno rastu,po malo ali sigurno.Sta je tu stabilno ne znam ali znam da za 1000 dinara mozes da kupis sve manje namirnica.Teorija je jedno a stvarnost drugo.

  • Vlada

    13. avgust 2014 | 12:32

    A evro 118 a rekli ste da ce do kraja godine da bude toliko. Ako ovako nastavi do nove godine bice 180

  • Mad Max

    13. avgust 2014 | 13:10

    Kad od plate ne mogu da dobacim do 15-og u mesecu znate šta imam od tog obaranja rekorda...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA