GODIŠNJICA ZVERSTVA: Na današnji dan ustaše spalile živu srpsku decu u crkvi! (FOTO)

Prošlo je 72 godine od monstruoznog zločina kad su ustaše Ante Pavelića pobile 473 Srba, većinom dece, tako što su ih zatvorili u manastir, polili benzinom i žive zapalili

Na današnji dan 1942. godine ustaše su u blizini Pakraca ubile 473 Srba. Bili su to uglavnom stanovnici sela Kusonja, te okolnih sela Dragović i Čaklovac, kao i deo srpskih izbeglica ispod Kozare koje su tražile spas bežeći od ustaša.

Najveći deo Srba ubijen je tako što su naterani u pravoslavnu crkvu Svetog Georgija, koja je potom zatvorena, polivena benzinom, zatrpana slamom i spaljena.

Oni koji nisu stali u crkvu, poklani su i pobacani u obližnje bunare. Igrom slučaja, jedna žena uspela je da se izvuče ispod gomile leševa i da se spasi.

Među stradalima bilo je mnogo dece. Ostala deca i žene potrpani su u vozove i deportovani u logore smrti Jasenovac, Stara Gradiška...

Deca koja su bila nešto veća i radno sposobna podeljena su hrvatskim porodicama da bi obavljali poslove u polju. Manji broj male dece je usvojen i pokatoličen. Ostaloj deci se gubi svaki trag i može se samo slutiti kakva ih je sudbina snašla.

Deo veće dece koja su bila radno angažovana u poljima posle rata su uspela da se vrate u rodno selo i svedoče o ovom strašnom zločinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miljan Beograd

    13. avgust 2014 | 18:13

    ''И опет Хрватице ће и даље рађати Хрвате, Словенке Словенце, само ће Српкиње рађати Југословене и комунисте'' - ђенерал Милан Недић

  • Mare

    13. avgust 2014 | 21:06

    A sve je ostalo isto! Te ustaše sada imaju unuke koji se diče dedinim delom. To je sve zbog toga što Hrvatska NIKAD nije odgovarala za ratne zločine tako što se prišljamčila Srbiji u okviru SFRJ. Zato se desio i poslednji rat, i oluja... Da su te ustaše javno odgovarale za zločine, Hrvatska sada ne bi bila u EU i Srbiji delila lekcije iz morala. Sprovedite anketu koliko hrvata zna da su oni u stvari srbi katoličke vere.

  • milorad

    13. avgust 2014 | 20:04

    A vi kod njih na more! Jeste li ikad razmislili sta je bilo 1914, 1941, zamalo 1971, i konacno 1991g.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA