Srbija pridruženi član CERN-a

Srbija potpisala sporazum kojim je postala pridruženi član CERN-a

  • 0

Predsednik Srbije Boris Tadić i generalni direktor Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Rolf-Diter Hojer potpisali su u Ženevi sporazum kojim je Srbija postala pridruženi član te organizacije.

Savet CERN-a je 16. decembra prošle godine doneo odluku o preliminarnom članstvu Srbije, a dobijanje statusa pridruženog člana je važan korak ka ravnopravnom članstvu, koje bi trebalo da bude ostvareno u narednih pet godina.

"Priključenje Srbije CERN-u ubrzava proces istraživanja i daje šansu ljudima u punoj stvaralačkoj snazi, ali i mladima da tu snagu dostignu", rekao je Tadić.

Podsetivši da je Srbija imala značajan zastoj u razvoju nauke od 20 godina, Tadić je naglasio da je priključenje jednom ovakvom projektu, "možda najvećem u ljudskoj istoriji, koji je posvećen otkrivanju univerzuma", veoma važno za srpske naučnike, univerzitete i institute.

CERN je 1954. godine osnovalo dvanaest zemalja, među kojima je bila i Jugoslavija, koja je iz političkih razloga istupila iz te organizacije 1961. godine.

Naučnu zajednicu CERN-a, kao ravnopravne članice, danas čini 21 evropska zemlja, dok su SAD, Rusija, Japan, Indija, Izrael, Turska, Evropska komisija i Unesko posmatrači.

Srbija sa CERN-om već nekoliko godina ima potpisan samo ugovor o naučno-tehnološkoj saradnji. Prema pisanju srpskih medija, u CERN-u radi oko 30 srpskih naučnika i to u okviru eksperimenata ATLAS i CMS.

Kako je u nedavnom rekao generalni direktor CERN-a Hojer, članstvo Srbije je važno za obe strane - za CERN jer će srpski naučnici biti bliže povezani sa laboratorijom i jer će biti moguća tešnja saradnja sa srpskim preduzećima, inženjerima i tehničarima, dok će za Srbiju to biti priznanje visokog rejtinga njenih istraživača.

Osnovne delatnosti te organizacije su fundamentalna istraživanja (fizika elementarnih čestica i nuklearna fizika), razvoj i usavršavanje novih tehnologija, međunarodna saradnja i obrazovanje (obuke naučnika i profesora fizike).

U delegaciji sa predsednikom Srbije je i ministar obrazovanja Žarko Obradović. Tu je i bivši potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je bio šef delegacije koja je pregovarala o pridruženom članstvu Srbije.

Tadić će u Ženevi imati i više susreta sa visokim zvaničnicima drugih međunarodnih organizacija.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA