SRPSKI ČETNICI U UKRAJINI: Mi smo dobrovoljci, a ne plaćenici!

- Šta bi bilo da tražimo od Rusije da uhapsi sve one njihove državljane koji su se borili na strani Srba u prošlim ratovima - pitaju pripadnici Četničkog pokreta koji se bore na ratištu u Ukrajini

  • 62

Srpski dobrovoljci sa ratišta u Donjecku, pripadnici Četničkog pokreta, koji se u Ukrajini bore na strani proruskih snaga, poručili su premijeru Aleksandru Vučiću da nisu plaćenici, nisu u kontaktu sa stranim službama i da su u rat otišli dobrovoljno.

Vučić je juče pozvao sve koji učestvuju u tom sukobu da se vrate u zemlju "jer to nije njihov rat, bez obzira na to ko ih plaća" i da "nije njihovo da ratuju u tuđoj zemlji ni za 6.000 ni za 12.000 dolara". On je naglasio da svojim angažmanom štete ugledu Srbije i najavio donošenje nekih zakonskih rešenja da bi se to sprečilo, prenose "Naše novine".

- Šta bi bilo da tražimo od Rusije da uhapsi sve one njihove državljane koji su se borili na strani Srba u prošlim ratovima kada smo bili napadnuti od istih onih koji nam pričaju jedno, a rade drugo? Treba li reći da bi sam Strelkov (ministar odbrane Donjecko-luganske republike, evedesetih ratovao kao dobrovoljac u Bosni na srpskoj strani) bio jedan od uhapšenih - kažu u četničkom pokretu.

Oni smatraju da je problem u Srbiji to što se ono što srce i duša vole stavlja u stranu, a ono što strah i pretnja nalažu u prvi plan.

- Nije prvi put da se naši bore kao dobrovoljci. Zaboravlja se kako je na hiljade dobrovoljaca ratovalo u Španiji protiv Franka i Hitlera, kao i kako su nas branili ruski dobrovoljci pre dve decenije - kažu oni.

Pored četnika, na ukrajinskom ratištu, nalaze se i državljani Srbije koji su tamo stigli preko različitih agencija koje se bave angažovanjem takozvanih pasa rata i koji za angažovanjem dobijaju novac. Najčešće su to iskusni ratnici koji su se borili u građanskim ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije devedesetih godina.

Srpskih dobrovoljaca ima i u Libiji, Siriji i Iraku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbko

    14. avgust 2014 | 18:28

    Svaka cast momci! Vi sijate u tamnoj Srbiji. Vecina Srba zaboravlja da je bratoljublje velika vrlina. Zbog vas se Srbiji vraca ugled. Neka je Gospod uvek sa vama.

  • cica

    14. avgust 2014 | 18:07

    Bravo cetnici!!!idemo

  • Pera kojot!

    14. avgust 2014 | 18:21

    Ostavite ljude na miru! Ako tako zele neka to I rade! O kakvom ugledu mi pricamo, nekolicina ljudi nemoze da narusi ugled drzave! Puno se nasi politicari zamlacuju temama koje nisu toliko bitne za drzavu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA