IZDRŽAVA SE OD DONACIJA, A IZGLEDA DIVNO: Eko park u Kragujevcu okuplja životinje siročad! (FOTO)

U 7 kontejnera prikupljaće se stari hleb za životinje iz mini zoo vrta u eko parku. Te životinje su pokloni, one su životinjska siročad koju niko nije hteo. Eko park se izdržava od donacija i otpada, a izgleda divno

  • 17

Kragujevački Eko park Ilina Voda, u kome postoji mini zoo vrt, postavio je sedam kontejnera u centru Kragujevca, u kojima će se prikupljati stari hleb za životinje.

Eko park izdržava se iskuljučivo od donacija, a izgleda daleko lepše nego neki parkovi koje parama iz budžeta izdržavaju građani Srbije. Hlebom koji na ovaj način bude prikupljen, biće nahranjene mini koze, prasad i dve krmače, kokoške, zečevi, ćurke...Slađan Rakić, prvi čovek Eko parka, i po lopatanju kada se gradi i po obezbeđivanju sredstava da park uopše postoji, veruje u uspeh poduhvata.

- I kontejneru su donacija, od grada Beograda. Malo smo ih išarali, da privuku pažnju, i razmestili ih po centru grada. Čim smo prvi postavili, ispred kafane Bosna, našli smo pune tri velike kese bajatih lepinja i nešto hleba. Kontejneri imaju katanac, da nam prikupljeno neko ne bi odneo i prodao. Da samo jedan kontejner nedeljno napunimo hlebom, nahranili bi mnogo naših životinja. Molim sve ljude da odvoje hleb i ovde ubace jer su nam se pre dve nedelje oprasile dve krmače, apeluje Rakić.

Kragujevački Eko park u naselju Ilina Voda postoji od 1997. godine, a napravili su ga svojim radom meštani. Danas ga održava 30 radnika, korisnika socijalne pomoći koji su za taj posao plaćeni oko 10.000 dinara mesečno. Sve u parku izgrađeno je od otpada sa gradilišta. Ljuljaške, tobogani, staze, fontane, kavezi, plastenik, sve je urađeno od recikliranog materijala. Tako je preduzeće "Energetika" parku dalo cevi od kojih su napravljene klackalice, ljuljaške, vrteške. JKP "Niskogradnja", zadužena za održavanje gradskih ulica, donirala je otpadne behaton ploče, ivičnjake, staru kocku. Kada neko ruši staru kuću, Slađan Rakić pita i uzima staru ciglu.

Danas park Ilina Voda ima mini zoo vrt, čiji su stanovnici siročići životinjskog sveta. Jedna srna tu je nakon što je, još kao lane, počela da hramlje, pa je niko nije hteo. Jedan konj je stigao nakon kraha trkačke karijere, ali to ne smeta deci koja ga u parku jašu i maze. Magare Miki je poklon ustanovi koja nije mogla da ga čuva, pa ga je ona poklonila parku. Paunovi, patke i mini koze žive slobodno u stalnom trku jedni za drugima i za decom koja ih hrane. Oni koji u u parku bave izdavanjem dečjih autića ili postavljanjem ringišpila, zakup plaćaju džakovima hrane za životinje.

Komšije iz kraja donose stari hleb za ptice. Kako je životinja sve više, potrebno je i više hrane. Onda je eko park pokrenuo akciju sa kontejnerima za hleb.

- Samo da "priča" sa ovih sedam kontejnera zaživi, postaviće ih još. Važno je samo da se hrana ne baca. Od jednog lanca trgovina u Kragujevcu saznali smo da godišnje bace 25 tona povrća i voća kome je istekao rok. Već smo sa njima u pregovorima da to povrće od septembra daju nama. Ima naše koze, ovce, magare, konji, guske, ćurke....da jedu voćnu salatu svaki dan, smeška se Rakić.

Kontejneri su na mesta doveženi kamionom koji je donacija privrednika, a hleb će biti prikupljan pik- apom koji je takođe donacija. Treba samo naći donaciju da se pik- ap registruje i da se kupi plin. Kontejneri za stari hleb postavljeni su u kragujevačkim ulicama Dragoslava Srejovića ispred zgrade "Lepa Brena", u Maglićkoj, Ulici Vojislava Kalanovića, Pariske komune, kao i na Lepeničkom bulevaru.

(M. Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA