TUCITE SVOJU DECU ČIM VIDITE DA LIČE NA VAS: Tri decenije bez Duška Radovića! (VIDEO)

Tri decenije je prošlo od smrti književnika, aforističara i novinara koji je svojim aforizmima s vrha Beograđanke budio grad, napisao neke od najlepših stihova za decu i učinio naše živote posebnim

  • 16

Vratimo se na trenutak u dobra stara vremena - vremena kada niste morali da birate između letovanja i zimovanja, kada se s prijateljima pričalo, a ne četovalo, kada su dva televizijska programa bila više nego dovoljna i kada smo još uvek verovali Holivudu...

Vratimo se u vreme kada su se Beograđani budili uz miris vrelih kifli iz najbolje pekare i aforizme književnika, aforističara i novinara Duška Radovića na Studiju B.

Sećate li se onih "Roditelji, tucite svoju decu čim vidite da liče na vas", "Ako rešite sve probleme svoje dece, oni neće imati drugih problema sem vas", "Imati prijatelje, to znači pristati na to da ima lepših, pametnijih i boljih od vas. Ko to ne može da prihvati, nema prijatelja"?

Oni koji su imali privilegiju da budu Radovićevi savremenici znaju kako je to izgledalo i nije ih nerviralo što taksisti nisu u vreme kultne emisije "Beograde, dobro jutro" nikog, pa ni njih hteli da voze...

Skoro, pa mogu sve te uspomene i da osete. Istim onim intenzitetom kojim ne mogu da veruju da je prošlo tačno tri decenije otkad nas je 16. avgusta 1984. Duško Radović urednik Programa za decu Radio i TV Beograda, lista "Poletarac", novinar "Borbe" i od 1975. urednik Studija B zauvek napustio.

Radović je rođen 29. novembra 1922. u Nišu. Otac Uglješa bio je mašinovođa poreklom iz Čačka, a majka Sofija rođena Stefanović bila je iz Niša.

Školovao se u Subotici i Beogradu, a prvu knjigu "Kapetan Džon Piplfoks" objavio je 1953. Čuvenu dečju seriju "Na slovo, na slovo" TV Beograd je emitovao od 1963. do 1965. godine, tada u crno-beloj tehnici, a istoimeni mjuzikl je četiri godine bio na repertoaru beogradskog Pozorišta na Terazijama.

Malo stariji pamte i čuvenu televizijsku seriju "Če, tragedija koja traje" prema istoimenoj poemi koju je '69. napisao sa Matijom Bećkovićem...

Video: Youtube / CrniGuja

Njegovi neponovljivi aforizmi objavljeni su u tri knjige "Beograde, dobro jutro". Sećate li se ovih?

- Ne spuštajte ruke, ima još da se glasa

- Dajte mi dobro dete, pa da vidite kakav sam ja otac

- Pokloni su retki i jeftini

- Ako ne možete da nađete izlaz iz ove situacije, promenite situaciju

- Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu bilo bi neskromno.

- Kuda ćete za vikend? Ako su vam majka ili otac u staračkom domu, mogli biste da ih posetite. Raspitajte se gde su i svakako otidite.

- Jutros se Sava opet ulila u Dunav. Dunav u Crno more. Crno more u Sredozemno more. Sredozemno more u Atlanski okean, a vi opet ne znate šta ćete sami sa sobom.

Video: Youtube / AlkibijadNusa

O uticajnosti njegovih aforizama najbolje govori podatak da kada se u Beogradu sklapa građanski brak matičar, umesto izvode iz zakonika, čita Duškove aforističke poruke.

Radovićeva dela prevođena su na više svetskih jezika, a za života ovenčan je brojnim nagradama između ostalog i nagradom Zmajevih dečjih igara, Sterijinog pozorja. Dobitnik je i Sedmojulske nagrade i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.

Pored pozorišta za decu u Beogradu, Duškovo ime nose i Osnovna škola u Beogradu i ulice na Zvezdari, u Mirijevu, Nišu (Medijana), Novom Sadu (Petrovaradin)... Odnedavno, njegove su i ulice u nekoliko gradova u Republici Srpskoj, Banjaluci, Bijeljini, Kozarskoj Dubici.

Spomen biste Dušku Radoviću postavljene su u Beogradu ispred zgrade Beograđanke (s koje je, iz Radija Studio B, aforizmima budio grad), i u rodnom Nišu.

U čast Duška Radovića na Adi Ciganliji, krajem novembra održava se tradicionalna atletska trka "Sećanje na Duška Radovića".

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ortodox

    15. avgust 2014 | 18:46

    Mnogo smo izgubili kada nas je napustio veliki Duško,slava mu i hvala za sva djela koja nam je podario!

  • Ja

    15. avgust 2014 | 20:17

    "Cela Srbija navija za zvezdu! A za Partizan navijaju samo oni koji drze do sebe..." Jos jedan njegov aforizam...

  • Александар Џунић

    15. avgust 2014 | 20:54

    Какав је то губитак за духовно здравље нашег народа.... Светлост на почетку и крају тунела овог живота, који нас је снашао.... Хвала ти чика Душко!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA