ŠANGAJSKA LISTA: Beogradski univerzitet među 400 najboljih u svetu

Univerzitet u Beogradu se ove godine prvi put našao na listi vodećih iz oblasti fizike, plasirajući se između 151. i 200. mesta. Oblast matematike drugu godinu za redom nalazi se na listi 200 najboljih

  • 8

Univerzitet u Beogradu zadržao je svoju poziciju na Šangajskoj listi i nalazi se među 400 najboljih svetskih univerziteta, plasirajući se između 301. i 400. mesta, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Univerzitet u Beogradu se ove godine prvi put našao na listi vodećih iz oblasti fizike, plasirajući se između 151. i 200. mesta. Oblast matematike drugu godinu za redom nalazi se, kako se navodi, na listi 200 najboljih, s tim što je nešto niže rangirana u odnosu na 2013. godinu i takođe je plasirana između 151. i 200. mesta.

Šangajska lista, koju svake godine objavjuje univerzitet Ciao Tong iz Šangaja jedna je od najuticajnijih koja rangira najbolje univerzitete u svetu. Kriterijumi koji se uzimaju u obzir, između ostalog su, broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohađali univerzitet, citiranost i broj naučnih radova.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je na uspehu čestitalo Univerzitetu u Beogradu, koji je, kako se navodi, potvrdio uspeh dokazujući ogromno zalaganje naučnika sa fakulteta, ali i instituta koji su u sastavu Univerziteta u Beogradu, a koji su dali izuzetno značajan doprinos. Pozicioniranje na ovoj listi koja obuhvata svega dva odsto svetskih univerziteta, dokaz je kvaliteta i konkurentnosti, piše u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I

    15. avgust 2014 | 12:47

    Da, pre 20 dana sam procitala kako smo najgori, sad smo medju najboljima, vise ne znaju ni oni...

  • W

    15. avgust 2014 | 10:57

    I tu nekog potplacujemo da nas gura na listu!!Realno ni ne treba da smo na listi!Nit nam diplome priznaju a o faksevima da i ne govorim!

  • jagodinac

    15. avgust 2014 | 19:45

    Zavidan uspeh! Ali zato smo nekim anketama Prvi grad u Evropi za provod!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA