Loša vest za ljubitelje Nutele

Nakon što je loše vreme uništilo useve lešnika u Turskoj, cena ovih orašastih plodova povećala se za vrtoglavih 60 posto

  • 39

Proizvođači čokolade i ljubitelji poslastica sa lešnikom, koje uključuju i mnogima omiljenu poslasticu Nutelu, trebalo bi da se pripreme za moguć rast cena.

 

Naime, nakon što je loše vreme uništilo useve lešnika u Turskoj, gde se proizvodi 70 odsto svih lešnika na svetu, cena ovih orašastih plodova povećala se za vrtoglavih 60 posto. Iz turske industrije poručuju kako će prikupiti samo 540.000 od planiranih 800.000 tona lešnika.

 

Uz cenu kakaoa, koja je takođe u porastu, proizvođači čokoladnih poslastica su više nego nezadovoljni, jer to će se, bez ikakve sumnje, odraziti i na cenu njihovih proizvoda.

 

Ferero, proizvođač popularnog namaza od čokolada i lešnika Nutela, jedan je od najvećih kupaca lešnika u svetu (oko 25 odsto svetskih zaliha završava upravo kod njih), ali do danas još nisu komentarisali hoće li se ova situacija odraziti na cenu Nutele. Doduše, neki smatraju da Ferero neće previše izgubiti, jer su nedavno kupili kompaniju Oltan, koja je najveći proizvođač lešnika u Turskoj.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA