Labudovi, ždralovi, čaplje i vino bili su česti na trpezi jednog kralja. Pogodite kojeg!

Monarh, koga je Vilijam Šekspir opisao kao "otrovnu žabu krastaču" i makijavelističkog zlikovca koji je ubistvima prokrčio put do trona, voleo je da dobro pojede i popije

  • 3

Ozloglašeni engleski kralj Ričard treći jeo je ždralove i čaplje i zalivao ih je sa decilitrima vina. Iako je njegova vladavina trajala svega dve godine, kralj je iskoristio to vreme da bi do maksimuma uživao u lepim stvarima u životu, pokazala je nova studija.

Monarh, koga je Vilijam Šekspir opisao kao "otrovnu žabu krastaču" i makijavelističkog zlikovca koji je ubistvima prokrčio put do trona, voleo je da dobro pojede i popije.

Dolazak na tron 1483. proslavio je orgijom "ića i pića" na kojoj su služene ogromne količine pića i egzotičnih jela, uključujući labudove i čaplje.

Stručnjaci Britanskog geološkog društva i Univerziteta Lester svoja otkrića predstaviće u novom dokumentarcu koji će biti prikazan na Kanalu 4.

Vladavina Ričarda trećeg prekinuta je bitkom kod Bosvorta 1485. gde je poginuo. Više od 500 godina kasnije, njegovi ostaci pronađeni su na parkingu u Lesteru i otkopani 2012.

Nove tehnologije omogućile su stručnjacima da analizom njegovih kostiju i zuba utvrde kako se hranio, kako je živeo, a Ričardova dijeta bila je "bez premca". Pio je oko tri litra vina dnevno poslednje tri godine života, jeo meso, ribu...

Stručnjaci su takođe dokazali i da mu grba na leđima i kriva kičma nisu smetali da jaše i bori se u bitci. Ričard treći bio je poslednji engleski kralj koji je poginuo u borbi i sa njegovom smrću završio se Rat ruža.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA