SKANDAL: Hrvatska snabdevala islamiste u Iraku!

NATO je potpomagao dopremu oružja ISIL-u iz Evrope, a sve pod plaštom humanitarnog delovanja u Siriji. Hrvatska je dostavljala oklopna vozila za prevoz osoblja i raketobacače, Rumunija je prodavala tenkove, Ukrajina protivpešadijska vojna vozila, a Bugarska municiju

  • 40

Bivši Istočni blok oružjem je opremao Islamsku državu Iraka i Levanta (ISIL), piše američki "Vorld Tribjun".

Diplomatski izvori su izjavili da je ISIL naručivao rakete, minobacače, protivtenkovsko naoružanje, telesnu zaštitu i komunikacijsku tehnologiju iz Evrope. Naveli su da je sva oprema proizvedena u zemljama kao što su Bugarska, Hrvatska, Rumunija i Ukrajina.

- ISIL koristi američko oružje koje je zaplenjeno u Iraku, ali veći deo opreme potiče iz zemalja bivšeg Istočnog bloka i naručena je pre više od godinu dana - prenosi diplomatski izvor za "Midl Sit Njuzlajn".

U izveštaju se takođe ističe da NATO potpomaže dopremu oružja ISIL-u iz Evrope, a sve pod plaštom humanitarnog delovanja u Siriji.

- Zapadne bezbednosne službe su odgovorne za odabir pouzdanih dobavljača oružja iz zemalja zapadne i istočne Europe, koji služe i za novčane transfere - izjavio je diplomatski izvor.

Izvor je ruskim "RIA-Novostima" rekao da je ISIL počeo da naručuje oružje i vojnu opremu početkom 2013. godine, navodeći kako je Hrvatska dostavljala oklopna vozila za prevoz osoblja i raketobacače, Rumunija je prodavala tenkove, Ukrajina protivpešadijska vojna vozila, a Bugarska municiju.

- Transakcije su počele početkom 2013. godine, i to putem firmi koje su stvorene isključivo za izvršavanje malog broja ugovora, a ugovori su falsifikovali nazive konačnih kupaca oružja i opreme - prenose RIA Novosti.

Uz to, izvor navodi i kako su Turska i zemlje bivše Jugoslavije odigrale ključnu ulogu u opremanju snaga ISIL-a, navodeći da su za svoje delovanje u Siriji i Iraku regrutovali borce u Bosni, Bugarskoj i na Kosovu.

Kosovo je 11. juna uhapsilo četrdesetak ljudi osumnjičenih za saradnju sa ISIL-om, a kosovska policija objavila je da je zaplenila municiju i eksplozive u operacijama delom zemlje. Neki izvori navode da se sumnjalo na to da se barem 200 kosovskih muslimana pridružilo ISIL-u.

(Telegraf.rs / Izvor:worldtribune.com)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Panta

    18. avgust 2014 | 13:05

    Ovo je novost? Pa oni snabdevaju jos neke teroristicke organizacije. Nije ISIS jedini.

  • Justicia

    18. avgust 2014 | 13:02

    Njihova braca. Pljunuti rvati.

  • Rodoljub

    18. avgust 2014 | 14:42

    Ja nisam iznenadjen jer mi je poznato da je Bin Laden, Al Kaida, ISIL, rusenje STC u Njujorku i jos mnogo toga, izmisljotina i tvorevina SAD-NATO psihopata, samo su im se otrgli, pa sad moraju da ih ubijaju. A, bili su sastavni deo plana stvaranja svetskog ratnog haosa u kojem treba da profitiraju pohlepne psihopate-vlasnici multinacionalnih korporacija, pod okriljem SAD-NATO. Dobro im dodje i ovo, jer opet ubijaju, sto im je u kontinuiranoj navici, trose oruzje i vojni kompleks zaradjuje. "Slobodni" i "nezavisni" i "objektivni" mediji na zapadu, a i u Srbiji, ne smeju o tome da pisu, ali svakom je to vec jasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA