EXXON MOBIL: Trgujte cenom akcija ovog naftnog giganta iz svoje fotelje!

Uzmite 50 evra i trgujte na jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada cene rastu ali i kada cene padaju

  • 1

FXLider, specijalno čitaocima "Telegrafa", poklanja 50 evra kao početni kapital za trgovanje cenom akcija Exxon Mobil-a i drugih najvećih svetskih kompanija na svetskoj berzi!

Uzmite 50 evra i trgujte na jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada cene rastu ali i kada cene padaju.

Exxon Mobil je američka multinacionalna gasna i naftna korporacija. Ova kompanija je direktan naslednik Standard Oil-a, kompanije koju je još u devetnaestom veku osnovao John Rockefeller. 1999. godine spajanjem Exxon-a i Mobil-a koje su prethodno bile Standard Oil New Jersey i Standard Oil New York, nastao je Exxon Mobile.

Ova korporacija je treća po veličini u svetu po prihodima i druga po tržišnoj kapitalizaciji među kompanijama čijim se akcijama javno trguje. Istovremeno je i najveći svetski prerađivač nafte sa 37 rafinerija u 21 zemlji i dnevnim kapacitetom prerade od 6.3 miliona barela. Rezerve ove naftne kompanije 2007. godine iznosile su 72 milijardi barela i očekuje se da će trajati do 2021. godine.

Uzmite 50 evra ovde!

Krajem 2009. godine Exxon je uspeo ono što nijednoj američkoj kompanije nije uspelo pre toga- ušao je u Irak. Ministarstvo nafte Iraka objavilo je da je dodelilo prava konzorcijumu koji predvodi Exxon Mobil Iraq Limited ( filijala Exxon Mobil-a) i Royal Dutch Shell za rehabilitaciju i ponovni razvoj Qurna 1, naftnog polja na jugu Iraka, 65 km od Basre. Ovaj dogovor bio je od istorijskog značaja jer prestavlja prvi kojim je grupa na čijem su čelu američke kompanije dobila pravo na poslovanje sa iračkom naftom.

Originalni dogovor u vrednosti od 50 milijardi dolara podrazumevao je 25 milijardi dolara kao predinvesticiju i 25 milijardi dolara za operativne troškove. Prošlog novembra u javnosti su se pojavile spekulacije o problemima u odnosima između Exxon Mobil-a i iračke vlade nakon što je američka kompanija potpisala bilateralni sporazum o istraživanju u Kurdistanu, na severu Iraka. Iračka vlada obično ograničava naftne kompanije da isključivo posluju bilo na severu ili jugu zemlje.

Nedavno objavljen izveštaj o poslovanju tokom drugog kvartala pokazao je da je Exxon ostvario zaradu od 8,78 milijardi dolara i prihod od 111.65 milijarde dolara čime su nadmašene prognoze analitičara. Rast od 28% kada su u pitanju prihodi postignut je uprkos najmanjem nivou proizvodnje u poslednjih pet godina.

Cene akcija Exxon-a nakon objavljenih rezultata pale nešto više od 4% upravo zbog pada proizvodnje. Ipak od početka godine ostvaren rast cena akcija i pored ovog pada prešao je preko 12 %, navode iz FXLider-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Objasnite!!!

    19. avgust 2014 | 08:40

    Molba za novinare telegrafa da objave kako se uopste trguje,ljudi nemaju pojma!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA