SVE O SAUDIJSKOJ VERSKOJ POLICIJI: Pročitajte ovo i Srbija će vam odjednom postati raj na zemlji (VIDEO)

Zatucanost, slepilo i verski fundamentalizam možda iz naše perspektive nemaju mesto u savremenom svetu, ali postoje zemlje čiji se stanovnici sa tim neće složiti. To su zemlje u kojima devojčice gore u požaru jer nisu propisno pokrivene, i u kojima očevi ćerkama čupaju jezik i spaljuju ih na lomači jer su promenile veru

Javno bičevanje u Iranu Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Kulturološke razlike na stranu, zapadni svet (kome, uprkos svemu što mislili, ipak pripadamo) nikada neće prestati da se šokira kada baci pogled iza islamskog vela i dođe oči u oči sa nečim što je iz naše perspektive vrhunac zatucanosti, ekstremizma, slepila i jezivog fundamentalizma. I sama pomisao na život u takvoj zemlji može čoveka dovesti u stanje krajnje depresije.

Saudijska Arabija je zemlja u kojoj žene ne smeju da voze automobile, ne smeju da izađu na ulicu bez muškog pratioca, ne smeju da budu u prisustvu muškarca sa kojim nisu u bračnoj ili krvnoj vezi, zemlje u kojoj ne smete da pušite u javnosti, da konzumirate alkohol, o drogama da ne pričamo.

Kako vlastima u ovoj zemlji uspeva da održe tako represivan sistem, pored činjenice da je u pitanju konzervativno društvo? Odgovor leži u vladinoj agenciji koja se zove Komitet za promociju vrline i prevenciju greha. "Fensi" ime za totalitarnu versku policiju.

ISTORIJA

Osnovana je 1940. godine, a njeno je postojanje duboko ukorenjeno u vehabizmu, islamskom pravcu koji je dominantan u Saudijskoj Arabiji, koja je njegov glavni proponent.

1976. godine njen šef prvi put dobija svoje mesto u vladi, čime joj se podiže prestiž. Nakon što su islamistički pobunjenici 1979. godine zauzeli Veliku džamiju u Meki tražeći rušenje režima dinastije Saud, verska policija dobija odrešene ruke, koje su odrešene do dana današnjeg.

Premda ih većina stanovništva podržava, taj broj je sve manji i manji, kako vreme odmiče.

ORGANIZACIJA

Komitet se često naziva i Haja, a njegovi pripadnici mutavini. Nalazi se pod direktnom komandom kralja Abdulaha, a njegov predsednik je šejh Abdul Latif Abdul Aziz al-Šejh. Njegova pozicija je ekvivalentna pozicija ministra; šta više, on je integralni deo kabineta. Pod svojom komandom ima oko 4.000 službenika na terenu, i oko 10.000 činovnika u kancelarijama. Godišnje im vlada upumpa oko 400 miliona dolara.

ŠTA I KAKO RADE

Svrha njihovog postojanja je briga o implementaciji šerijatskog zakona u Saudijskoj Arabiji. Šta to znači? Koje su to pojave na koje obraćaju pažnju?

Taksativno, imaju ovlašćenje da uhapse ljude koji vrše homoseksualne činove, prostituciju, fornikaciju (seksualni čin između muškarca i žene koji nisu u braku) i širenje ne-islamskih religija; takođe, mogu uhapsiti mladiće i devojke zbog druženja, ako nisu u bračnoj ili rodbinskoj vezi; žene mogu uhapsiti ako ne nose islamsku odeću ili puše cigarete u javnosti, ljude generalno ako konzumiraju svinjetinu, ili ako su im radnje otvorene tokom vremena za molitvu; ako konzumirate alkohol ili drogu, ili ih prodajete, takođe ćete završiti u njihovom pritvoru.

Kao šlag na torti tu je staranje o tome da populacija izbegava neozbiljne zapadnjačke običaje kao što je proslavljanje Dana zaljubljenih ili Nove godine. Jedno vreme je postojala i zabrana korišćenja kamera na mobilnim telefonima, ali samo na nekoliko meseci.

Kazne uključuju bičevanje i javno ponižavanje, zatvor i novčane penale.

Kada je postavljen za šefa Komiteta, Abdul Latif Abdul Aziz al-Šejh je odredio pet oblasti na koje religijska policija treba da se fokusira: očuvanje islama, sprečavanja ucena, borba protiv čarobnjaštva, borba protiv trgovine ljudima i staranje o tome da svi slušaju vladare zemlje.

Kako se ovo u praksi sprovodi?

Mutavini se često nalaze u pratnji regularne policije, ali patroliraju i bez njih. Imaju i sajt na kome građani mogu da prijave neislamsko ponašanja koje primete. Recimo, ako primetite da neko slavi neki "paganski praznik" kao što je dan Svetog Trifuna (odnosno Valentina kod Rimokatolika i protestanata), i oštro osuđujete takvo ponašanje, slobodni se da denuncirate.

Ali i ne morate, pošto mutavini svejedno bazaju po hotelima, restoranima, kafićima, šoping molovima i gift šopovima u potrazi za "ilegalnim" parovima koji razmenjuju poklone i slave svoju ljubav. Ne daj bože da vide crvene ruže, crvene plišane životinje, crvene čestitke ili neke druge zabranjene crvene stvari: sve će biti zaplenjeno, a oni koji su se upustili u trgovinu ili emotivnu konzumaciju takvih "opasnih" proizvoda biće uhapšeni i procesuirani.

27-godišnji Saudijac koji je se pojavio u amaterskom gej porniću pre četiri godine kažnjen je sa pet godina zatvora, 500 udaraca bičem i 50.000 saudijskih rijala.

Mutavini u poslednjih osam godina takođe proganjaju i ljude koji imaju kućne ljubimce, nakon što su primećeni mladi "smutljivci" u Džedi i Meki koji su "svoje pse izvodili na ulicu i paradirali sa njima u javnosti". Prošle godine uhapšena su dvojica mladića zato što su na ulici prolaznicima delili "besplatne zagrljaje".

Komitet vodi i sveopšti rat protiv čarobnjaka, veštica i crne magije generalno. Ne zato što su takvi ljudi obično prevaranti, već zato što su šejtanovi ratnici. Al-Šejh je 2012. godine izjavio i da su oni koji koriste Tviter "izgubili ovaj svet i njegov zagrobni život".

Jedan od najbrutalnijih primera njihove striktne i tvrdokorne primene šerijata je svakako onaj iz 2002. godine kada je 15 devojčica izgorelo u državnoj školi u Meki zato što im mutavini nisu dali da izađu iz zgrade niti su dozvolili vatrogascima da uđu u školu, usput bičujući i jedne i druge. Razlog? Devojčice nisu bile propisno pokrivene, a nije smeo ni da se dozvoli kontakt pripadnika civilne bezbednosti sa njima, pošto nisu u rodu.

Želite još neke primere? 2003. godine žena koja se vozila sama na zadnjem sedištu taksiju pretučena je od strane verske policije i držana u samici. Čovek koji je imao alkohol u svom stanu maja 2007. godine pretučen je nasmrt u svom sopstvenom domu u Rijadu. Drugi čovek (Ahmed Al-Bulavi) pretučen je nasmrt jer je bio u društvu sa ženom sa kojom nema nikakve rodbinske veze. Porodice preminulih su u svim ovim slučajevima tužile mutavine i u svakom ih je sud ili oslobađao i do u nedogled odlagao suđenje.

To nije sve. Avgusta 2008. godine devojka koja se preobratila u hrišćanstvo živa je spaljena na lomači, a njen otac, inače pripadnik Komiteta, prethodno joj je iščupao jezik. Januara lane mutavini su prekinuli izložbu dinosaurusa u tržnom centru, prethodno tražeći da se isključi svetlo, zbog čega su preplašili i decu i roditelje.

Valja na kraju napomenuti da su strane ambasade izvan granica njihove jurisdikcije. Alah, izgleda, prestaje da postoji iza kapija američke ambasade. Ili ga se ne tiče alkohol koji se tamo toči, i ko zna šta se sve ne radi.

(V. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • una

    23. avgust 2014 | 20:47

    Tako mi je drago što su Francuska i Belgija zabranile nikab! Prije sam to smatrala fašističkim činom, ali danas više ne, i smatram da bi kazne za nošenje nikaba u javnosti morale biti rigoroznije, ako ne i razmjerne kaznama koje bi u takvim zemljama zadesile žene sa zapada koje nisu dovoljno pokrivene. Jednostavno, reciprocitet. I, strašno su licemjerni, značajan broj njih se nastanjuje po Europi, Americi u potrazi za izvijesnim dijelom slobode koje tamo nemaju - obrazovanje, zaposlenje, vlastiti biznis, ali se ne žele povinovati društvenim normama zemlje u kojoj se nastane, nego na sve načine hodočaste svoju vjeru nastojeći dati do znanja da je njihovo jedino kreposno, a ostalo je sve grešno. Pa, ako je tako, onda pljuni na sve što je zapadnjačko i ne traži slobode tamo, nego trpi i šuti u svojoj kreposnoj zemlji. U zadnjih mjesec dana pročitala sam masu komentara sunitskih muslimana i ostala sam, blago rečeno, zgrožena, njima je sve izvan njihove vjere haram, većina njih smatra da haram treba zatrti, znači, i ljude poklati, a manjina baš i ne bi bila tako okrutna, manjina predlaže prisilnu islamizaciju. Ne bih da lajem, ali svašta bih na to mogla reći.

  • Predrag

    23. avgust 2014 | 18:54

    Ma j... im pas mater bolesnu!

  • Isko

    23. avgust 2014 | 19:04

    Napredno drustvo iz 15 veka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA