Top 5 životinja koje su ljudima spasile život

Instinkt preživljavanja je mnogo jači kod životinja nego kod čoveka, kaže doktorka Elisa Novbahari koja je sprovodila istraživanje. Telegraf vam predstavlja pet životinja koje su ljudima spasile živote

  • 0

Doktorka Elisa Novbahari sa Univerziteta u Parizu kaže da je instinkt preživljavanja kod životinja mnogo jači nego kod čoveka. Rezultati istraživanja Novbaharijeve objavljenog 2010. godine kaže da naročito psi, majmuni i delfini imaju taj urođen instinkt spašavanja drugog bez ikakvog očekivanja nagrade.

Telegraf vam otkriva pet životinja koje su spasile ljude:

1. Francuski golub pismonoša Šer ami, što u prevodu sa francuskog znači dragi prijatelj, spasio je 194 vojnika u Prvom svetskom ratu kada je preneo poruku o položaju vojnika i njihovoj ugroženosti.

Šer ami je bio pogođen u grudi, u levo oko i desna noga mu je bila povređena ali ipak je uspeo da prenese poruku i spase vojnike. Nakon rata Šer ami je proglašen ratnim herojem, noga mu je sanirana, a posle ovog događaja preneo je jos 12 važnih poruka.

1919. godine u Nju Džerziju, golub je podlegao povredama iz rata, a njegovo preparirano telo izloženo je u Nacionalnom muzeju Američke istorije.

2. Frenk Šejn, specijalni terapeut za pse zajedno sa svojim zlatnim retriverom Niki je pomagao u rašćišćavanju ruševina nakon napada 11.septembra 2001. godine .

- Od svog tog prizora nisam mogao da ostanem miran, Niki mi je pomogla svojim prisustvom da ostanem pribran - rekao je Šejn.

Pomaganje u otklanjanju ruševina je trajalo osam meseci, a Niki je dosta pomogla, jer je svojim prisustvom uspela da za trenutak skrene misli radnicima koji su izgubili svoje najbliže u napadu.

Niki je već jednom dokazala da mirno reaguje kada su ovakve situacije u pitanju. Nekoliko godina pre ovoga "pomagala" je pacijentima koji su doživeli potres mozga. Niki je obilazila pacijente prolazeći između njihovih kreveta, što je prema rečima lekara imalo uticaja na njihov oporavak.

3. Nekoliko sati pre zemljotresa u Japanu, pas Bejb rase šicu je spasio svoju vlasnicu Tami Akunumu od cunamija, jer je insistirao da ga tog dana vodi u šetnju.  Njoj je to u startu bilo čudno, jer Bejb inače nikada nije insistirao na šetnji.

Kada su izašli, pas ju je odvuko na brdo, u suprotnom pravcu nego što ga vlasnica inače šeta. Nekoliko minuta pošto su se popeli na brdo, Akunumino selo koje se nalazilo u podnožju zahvatio je cunami. Bejb je svoju vlasnicu spasio. Ima dosta ovakvih primera gde su životinje spasile svoje vlasnike od zemljotresa. Tako na primer, slon na Tajlandu je spasio dečaka od cunamija kada ga je iznenada podigao i stavio na leđa.

4. Rekles je bio mongolski konj koji je postao deo vojske SAD-a tokom korejskog rata. Kupljen je od mongolijskog dečaka za 250 dolara, a vojsci je služio isključivo za prevoz municije do nepristupačnih mesta. Na kraju rata je odlikovan za hrabrost.

5. Sedamdestegodišnja Zainab Bibi  iz Pakistana je spavala u svojoj kući kada se iznenada desila poplava. Dok se trudila da održi glavu iznad vode, ugledala je svoju kravu Bobi kako pliva ka njoj. Bibijeva se uhvatila za kravin vrat i zajedno su plivale dok nisu našle uzvišeno mesto gde je nivo vode bio niži.

Kao i Biori, koza Mandi, nikada nije napuštala svog gazdu. Nakon što se 78-godišnji Noel Ozborn okliznuo u štali, slomio je kuk i nije smeo da se pomera. U okolini nije bilo nikoga ko bi mogao da čuje njegovo dozivanje u pomoć. Koza ga je svojim telom grejala pet dana dok ga neko nije pronašao i na taj način mu spasila život.

(Telegraf.rs / Isidora Danić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA