• 6

CEO ISLAND U STANJU PRIPRAVNOSTI: Vulkan samo što nije eruptirao (VIDEO)

Vulkan su prošle sedmice potresle na hiljade malih zemljotresa, a do erupcije će doći ako se magma podigne i istopi led koji je prekriva. Evakusiano je nekoliko stotina ljudi

  • 6

Vlasti Islanda podigle su nivo upozorenja u vazdušnom saobraćaju na najviši, crveni nivo, zbog aktivnosti vulkana Bardarbunga, što znači da do erupcije može da dođe uskoro ili je ona u toku.

Vulkan su prošle sedmice potresle na hiljade malih zemljotresa, duboko ispod islandskog glečera Vatnajakul, a posle jučerašnjeg zatišja, aktivnost se danas nastavila.

Ekipe naučnika planiraju da nadleću glečer da bi otkrili eventualne promene na njegovoj površini, preneo je AP.

Foto: Profimedia/Barcroft Media

Foto: Profimedia/Barcroft Media

Početkom sedmice, vlasti su, iz predostrožnosti, evakuisale nekoliko stotina ljudi s visoravni severno od Vatnajakula. Ta oblast je nenaseljena, ali je omiljena za izlete.

Kako trenutno procenjuju seizmolozi, magma se kreće ispod glečera, ali za sada horizontalno, na dubini od pet do 10 kilometara. Do erupcije vulkana će doći ako se magma podigne i istopi led koji je prekriva.

Islandski vulkan Ejafjadlajekidl, izbacio je 2010. oblak pepela, koji je izazvao haos u vazdušnom saobraćaju, jer je najmanje 100.000 letova otkazano.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Bokser

    Hf

  • Kasapin

    @vlado/! Tamo nema kuce samo poneka al se radi o izletistu.

  • Kasapin

    Ne valja prorocanstvo se ispunjava na zalost!!!!!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima