TEMPIRANA BOMBA: Ovo su 3 najveće opasnosti na Kosovu

Terorizam, osetljiva situacija na severu i socijalni nemiri su tri moguće opasnosti koje prete Kosovu, navodi prištinski dnevnik "Koha ditore"

  • 7

Prištinski dnevnik "Koha ditore" piše danas da su terorizam, osetljiva situacija na severu i socijalni nemiri tri moguće opasnosti koje prete bezbednosti Kosova.

Na te opasnosti ukazuju rukovodioci bezbedonosnih institucija, a iste tvrdnje su i u izveštajima nevladinih organizacija koje se bave pitanjem bezbednosti, piše "Koha".

Prošlonedeljno hapšenje više od 40 osoba pod sumnjom da su uključene u terorističke aktivnosti i podstrekivanje na versku mržnju, potom određena kriminalna dela i veoma česti slučajevi u saobraćaju sa tragičnim posledicama, povećali su strepnju javnosti da "nova država postane nebezbedna za život", navodi "Koha".

Stručnjaci za bezbednost ocenjuju da Kosovo nema dovoljno ljudskih i tehničkih kapaciteta da se suoči i suprostavi izazovima i opasnostima koje mu prete.

Analiticar za bezbednost Armend Muja smatra da bi Kosovo savladalo takve opasnosti treba da preduzme više koraka, koji zastoju.

On ocenjuje da se suočavanje sa tim izazovima može izvesti kada se obezbedi napredak u više društvenih i socijalnih oblasti, izgradnji održivog demokratskog sistema, uključivanje u evroatlantske bezbednosne organizacije, izgradnja respektabilnog bezbednosnog aparata, kao i uredjenje verskog obrazovanja u skladu sa demokratskim principima, prenosi "Koha ditore".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saka

    24. avgust 2014 | 09:59

    Najveca opasnost u vezi Kosova je krsenje medjunarodnog prava i pokusaj nasilnog otimanja teritorije jednoj suverenoj drzavi samo zato sto je slaba da to spreci. Vidimo kako sad kukaju zbog Krima a tek ce kukati jer je otvorena pandorina kutija koju vise niko nece moci da zatvori. Kosovo je na zalost dokaz da medjunarodno pravo ne postoji vec samo gola sila. Iz njega treba da izvucemo pouke i da prestanemo da ucestvujemo u daljem izivljavanju nad sopstvenom zemljom. Kosovo nije drzava i mi ne treba da indirektno amputiramo sami svoju teritoriju. Ako drugi ma koliko jaki tvrde suprotno ok neka ga prihvate UN i prica je zavrsena. Do tad to je srpska teritorija na kojoj nema zakona kojom vladaju narko karteli uz pomoc amerike.

  • Novi svetski poredak

    24. avgust 2014 | 12:59

    Najveca opastnost,ako tako mogu da nozovem tu situaciju,je odlazak NATO okupatora sa KiM,onda caru ide carevo :-)

  • humanista

    24. avgust 2014 | 10:24

    Kad i oni sami to priznaju onda je to stvarno tako.Ali nije li to bilo ocigledno mnogo ranije.Ocigledno je sve to povezano sa skorasnjim i buducim hapsenjima,onih extremista,ali trebali su znati ko se terorizmom igra od terorizma i strada, zaigrala mecka i pred njihovom kucom.Nadam se samo da ce euleks biti na sigurnom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA