NAKON 37 DANA: Užičani napokon dobili vodu za piće!

Rezultati analiza Zavoda za javno zdravlje Užice i instituta "Batut" potvrdili su bakteriološku, biološku i fizičko-hemijsku ispravnost vode

  • 6

Posle 37 dana Užičani od danas ponovo mogu da piju vodu iz gradskog vodovoda. Republička sanitarna inspekcija ukinula je zabranu i proglasila vodu higijenski ispravnom za piće.

Rezultati analiza Zavoda za javno zdravlje Užice i instituta "Batut" potvrdili su bakteriološku, biološku i fizičko-hemijsku ispravnost vode, rekla je novinarima šefica Odseka za sanitarni nadzor za Zlatiborski okrug Snežana Tadić. Dodala je da je broj nematoda smanjen na manje od jedne na litar vode.

- To je rezultat mera koje je sanitarna inspekcija naložila užičkom 'Vodovodu' u proteklih mesec dana. Pokazalo se da je nehigijensko stanje postrojenja bio razlog pojave nematoda - istakla je Tadićeva.

Prema njenim rečima, sanitarna inspekcija naložila je 'Vodovodu' sprovođenje higijenskog održavanja postrojenja i ubuduće. Takođe, naređeno je da se rade biološke analize vode četiri puta mesečno. Direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice Biljana Mijović saopštila je novinarima da u proteklom periodu nisu registrovana oboljenja koja se mogu dovesti u vezu sa vodom za piće u Užicu.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković najavio je da će, i pored ukidanja zabrane korišćenja vode za piće, u Užicu i dalje ostati na snazi vanredna situacija. Razlog je, prema njegovim rečima, ubrzana procedura javnih nabavki za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Fabrike vode.

- Užički vodovod potpisao je sa Republičkom direkcijom za vode ugovor kojim direkcija sa 12 miliona dinara finansira izradu projekta. U razgovorima smo sa Vladom Srbije da se iz republičkog budžeta finansira i rekonstrukcija Fabrike vode, za koju Užice nema para - rekao je Petković.

Prema nezvaničnim procenama, kako je naveo, za rekonstrukciju fabrike potrebno je od dva do sedam miliona evra.

Gradonačelnik Užica je rekao da će se o eventualnom umanjenju računa za vodu razmatrati naredne sedmice na sednici Gradskog veća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA