KLJUČNI SASTANAK U MINSKU: Rukovali se Putin i Porošenko!

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Minsku da današnje razgovore sa njim i najvišim evropskim zvaničnicima vidi kao ključne za budućnost Evrope

  • 57

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Ukrajine Petro Porošenko rukovali su se danas na početku razgovora u Minsku, gde se održava sastanak država članica evroazijske carinske unije (Rusija, Belorusija i Kazahstan), Ukrajine i predstavnika EU.

To je prvi susret dvojice predsednika od juna, a napetost je pojačana između dve zemlje pošto je danas Ukrajina obelodanila snimak zarobljenih ruskih vojnika u istočnoj Ukrajini, prenela je agencija Rojters. Poslednji put dvojica lidera su se susrela u Normandiji, 6. juna, dan pre Porošenkove inauguracije na mesto predsednika.

- O sudbini sveta i Evrope se odlučuje na ovom sastanku u Minsku. Tako ja to vidim - rekao je Porošenko posle rukovanja sa Putinom, na početku bilateralnog susreta, prenela je agencija AFP.

Putin je izjavio da kriza u Ukrajini ne može da bude okončana pomoću dodatne vojne eskalacije niti odbacujući dijalog sa predstavnicima regiona Ukrajine gde većinu čine Rusi.

Ruska privreda bi mogla da pretrpi štetu od oko 100 milijardi rubalja (2,77 milijardi dolara) ukoliko evropski proizvodi, čiji je uvoz Rusija zabranila kao odgovor na sankcije EU, ipak dospeju u Rusiju preko Ukrajine posle potpisivanja Sporazuma o EU, preneo je Rojters.

Portparol ruskog predsednika rekao je da je ključna tema sastanka "odnosi između zemalja carinske unije i Ukrajine, uključujući period posle (ukrajinskog) potpisivanja Sporazuma o pridruživanju EU".

Zvanična Moskva više je puta upozorila Kijev da bi potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa EU predstavljalo ekonomsko samoubistvo.

Putin je dodao da će, u slučaju da se to dogodi, zvanična Moskva uvesti ekonomske kontramere. Pored toga, posledice će osetiti i Belorusija i Kazahstan, koji pored Rusije čine Carinsku uniju.

- Sektori industrije i poljoprivrede će biti veoma pogođeni, a osetiće se i negativne posledice po ekonomski rast i razvoj - istakao je Putin.

Ruski predsednik je na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom upozorio da će tranzicija Ukrajine na trgovinske standarde EU koštati tu zemlju 165 milijardi evra u narednih deset godina.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton imaće u Minsku odvojen susret sa Porošenkom radi razgovora o ukrajinskoj krizi, rekla je portparol Eštonove, Maja Kocijančić, prenela je agencija Itar Tas s.

Na sastanku u Minsku, EU će predstavljati pored Eštonove i komesar za trgovinu Karel de Guht i komesar za energetiku Ginter Etinger.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • refko ???????

    26. avgust 2014 | 16:30

    Neka bude mira

  • ANTE BAN

    26. avgust 2014 | 21:14

    Ništa nema od rukovanja! Car Putin ne poštuje nikakvi dogovor; ni pismeni, ni usmeni.Kriza će biti riješena tek onda kad Ukrajina bude potpuno vršila kontrolu državne granice,kao što je Porošenko i rekao. Sve drugo je igranje na podjelu Ukrajine.

  • Tutor

    26. avgust 2014 | 17:59

    Sve ustaše molim da se vrate u svoje obore i čitaju svoje smejurije od vesti. Živela naša braća Rusi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA