MOKRANJČEVI DANI: Obeležavanje 100 godina od smrti velikog kompozitora!

Mokranjčevi dani održaće se od 12. do 19. septembra u Negotinu. Tradicionalno, biće organizovani i prateći programi koji će sadržajno i tematski obogatiti festivalski program kroz likovnu, književnu, etno i folklornu umetnost, koja je takođe inspirativno oslonjena na ime i delo našeg najznačajnijeg kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca

  • 6

U godini obeležavanja 100-te godišnjice Mokranjčeve smrti, selekciji programa na Festivalu pristupilo se sa više aspekata. Prvi je istorijski-zastupljene su sve institucije i ansambli koji iznose najbolje stranice Mokranjčeve muzike, integralno Rukoveti, duhovnu muziku, Liturgiju, Opelo, kao i manje duhovne forme. Takođe, Festival tradicionalno zadržava Natpevavanje horova, u kome će učestvovati horovi iz Srbije, Makedonije, Slovenije i Rusije. Obavezna kompozicija je deseta rukovet Stevana Stojanovića Mokranjca.

Pored horske muzike, izuzetni pijanisti, učiniće raznolikim Festival, kao i pomeranja ka performansu i drugim umetničkim formama. U godini obeležavanja jubileja, u saradnji sa muzičkom omladinom Beograda, biće organizovano finalno takmičenje Kviza koji je ustanovljen još pre četrdeset godina. Projekat je iniciran idejom da ova velika godišnjica animira i okupi što veći broj učesnika iz svih krajeva naše zemlje, koji će se nadmetati u poznavanju zadate teme. Ove godine tema će biti posvećena Stevanu St. Mokranjcu.

Tradicionalno, biće organizovani i prateći programi koji će sadržajno i tematski obogatiti festivalski program kroz likovnu, književnu, etno i folklornu umetnost, koja je takođe inspirativno oslonjena na ime i delo našeg najznačajnijeg kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

Selektor Festivala je dr Branka Radović, muzikolog, dok programsku komisiju Festivala čine Darinka Matić-Marović, dirigent - predsednik Komisije, akademik Dejan Despić,kompozitor, Marina Nikolić, muzikolog, Maja Vasić, muzikolog, mr Aleksandra Paladin, muzikolog,mr Milan Radosavljević i direktor Doma kulture "Stevan Mokranjac" Negotin.

Pokrovitelji Festivala su opština Negotin i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinisa

    30. avgust 2014 | 14:25

    Mokranjac je bio genije,steta sto tako malo Srba zna za njega!

  • Minja i Ivan

    30. avgust 2014 | 15:08

    Prelepa manifestacija lep gradic sa finim ljudima, svako ko je u mogucnosti topla preporuka.

  • obični cetnik

    30. avgust 2014 | 19:16

    Umetnik veliki Srbin ali za vreme Broza Srbi zaboravili na njega pa u Beogradu dolazili razni dragojevici kesovije hanke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA