OVA SVETINJA KAO DA JE BOŽJIH RUKU DELO: Crkva sagrađena u drvetu! (FOTO)

Skroman hram u samom stablu vekovima starog platana u Epiru u Grčkoj predstavlja mesto na koje su se Srbi, Albanci, Bugari i Rumuni vekovima unazad upućivali na hodočašće

  • 15

Da li je moguće? U Epiru u Grčkoj postoji platan, star kako legenda kaže čak 800 godina, a u njemu crkva posvećena Presvetoj Bogorodici (Panagiji).

Skroman hram u samom stablu ovog vekovima starog platana predstavlja mesto na koje su se Albanci, Bugari, Srbi i Rumuni stolećima unazad upućivali na hodočašće. Iako se nalazi na samom magistralnom putu, nikome već vekovima nije palo na pamet da ga ukloni zbog "bezbednosti saobraćaja".

Za ovo sveto mesto nije se znalo do pre nekoliko meseci kada je novinaska agencija Atina objavila fotografije i kratak istorijat ove nadasve čarobne crkvice.

Prema nekim verovanjima religijska uverenja učinila su da vernici prave crkve na neobičnim mestima, pa same Grke, mnogo i ne čudi što se crkva našla baš na ovom jedinstvenom mestu.

Stanovnici ovog mesta počeli su da poštuju drvo nakon što je preživelo Drugi svetski rat iako su se na ovom prostoru odvijale brojne vojne akcije, ali i nakon što je preživelo nekoliko požara u godinama nakon rata.

Zato su izgradili svetilište i napravili fontanu pored njega.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko

    6. septembar 2014 | 20:38

    1. Ја сам господ твој и немој имати другог бога осим мене. 2. Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити. 3. Не узимај узалуд имена Господа Бога свога, ...

  • Kri

    6. septembar 2014 | 20:20

    DIVNO ^_^

  • pop dujic

    6. septembar 2014 | 23:26

    Nekad su Srbi išli u crkve post postili bili sa Bogom Bog sa njima dođe vreme crvenog terora jahanja popova rušenja crkava u Vojvodini od strane llicana mojih zemljaka Bog napusti srbe a misli na njih Srbi vrati mo se crkvi Bog ce doći u srpske zemlje Bog je velik oprašta ako se pokajemo a svi smo grešni učimo od Grka oni Bogu nisu okrenuli leđa i Bog je sa njima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA