ATLAS ZA ZAGLUPLJIVANJE DECE: U prodaji udžbenik sa gomilom netačnih informacija!

Iako u Republičkom geodetskom zavodu ističu da su ovom izdavaču pre nekoliko godina ustupili prava na korišćenje atlasa na godinu, menadžer izdavačke kuće opisao je ovaj atlas kao "nešto bolju slikovnicu"

  • 9

U geografskom atlasu makedonskog izdavača "Trimaks" deca osnovnoškolskog uzrasta mogu da pročitaju veliki broj netačnih informacija.

Koristeći se ovim nastavnim sredstvom, đaci mogu da "nauče" da površina Srbije sa svim pokrajinama iznosi 77.474 kilometra kvadratna. Međutim, to znači da teritorija Kosova nije uračunata kao teritorija Srbije.

Takođe, grad Foča naziva se Srbinje, ali to ime Ustavni sud BiH je još pre nekoliko godina proglasio neustavnim. Pojedine opštine u Federaciji BiH prikazane su pod entitet Republike Srpske. Pored toga, napisano je da je hrišćanstvo jedina religija u BiH, prenosi "Kurir".

U Republičkom geodetskom zavodu istakli su da su ovom izdavaču pre nekoliko godina ustupili prava na korišćenje atlasa na godinu, ali da je svaki izdavač dužan da blagovremeno ažurira podatke. Menadžer "Trimaksa", Goran Dimitrovski, rekao je da je sporna knjiga rađena na bazi pet godina starih srpskih relevantnih atlasa.

- To nije zvanični atlas, nego nešto kao bolja slikovnica - rekao je on i naglasio da će izmeniti propuste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA