DA LI JE STVARNO KRAJ? Putin i Porošenko dogovorili primirje na istoku Ukrajine

- Predsednici su se međusobno složili o koracima koji će omogućiti da nastupi mir - navodi se u saopštenju, objavljenom nakon telefonskog razgovora između ruskog i ukrajinskog predsednika

  • 20

Zvanični Kremlj danas je saopštio da su predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petro Porošenko u telefonskom razgovoru dogovorili korake za postizanje mira na istoku Ukrajine, ali dogovora o prekidu vatre nije bilo pošto Rusija ne učestvuje u tom konfliktu.

- Predsednici su se međusobno složili o koracima koji će omogućiti da nastupi mir - navodi se u saopštenju, objavljenom nakon telefonskog razgovora između Putina i Porošenka, a preneo je Rojters.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je, međutim, pojasnio da su "Putin i Porošenko zaista razgovarali o koracima koji će doprineti postizanju primirja između proruskih i ukrajinskih snaga, ali Rusija ne može da učestvuje u dogovaranju prekida vatre pošto nije jedna od strana u sukobu." Ranije je Peskov izjavio da su se dvojica lidera uglavnom složila oko toga šta treba da bude preduzeto da bi se okončala ukrajinska kriza.

- Predsednici dve zemlje su razmenili mišljenja oko toga šta treba prvo preduzeti kako bi se što pre okončalo krvoproliće na jugoistoku Ukrajine - rekao je Peskov, a preneo Rojters.

- Stavovi Putina i Porošenka o mogućim načinima za okončanje ove teške krize se u značajnoj meri podudaraju - dodao je portparol ruskog predsednika.

Lideri Rusije i Ukrajine su se prošle nedelje sastali u Minsku, ali tada nisu ostvarili napredak prema okončanju konflikta na istoku Ukrajine, koji se poslednjih nedelja dodatno intenzivirao.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA