OVAKO SE BORIMO PROTIV BELE KUGE: Paraplegičara odbili za vantelesnu oplodnju jer je invalid!

Bračni par iz Beograda zvanično je odbijen u procesu vantelesne opodnje koji finansira država zbog toga što je bilo neophodno da se muškom partneru izvrši biopsija testisa, a za tako nešto ne postoji mogućnost u najvećoj državnoj klinici jer bi bilo neophodno uposliti još neke lekare!

  • 22

Kada su ih nakon što su "prošli" nekoliko komisija, nadležni iz najveće ginekološke klinike u Srbiji odbili za program vantelesne opodnje, jer je njihov "slučaj" previše komplikovan i ne potpada pod finansiranje države, Bojan i Jelena iz Beograda nisu mogli a da se ne zapitaju na koji način to zdravstvene komisije biraju ko ima pravo na dete, a ko ne.

U zemlji koja je prva u Evropi kada je u pitanju bela kuga, a u kojoj svaki treći par koji se odluči na potomstvo ne može da ima decu trebalo bi da postoje mere koje svakome ko želi da postane roditelj to i omogućavaju. Trenutno se čini da to baš i nije slučaj.

Naime, Bojan je posle jedne saobraćajne nesreće ostao paraplegičar, ali to ga ni u jednom trenutku nije omelo u želji da postane otac. Sve procedure koje treba proći da bi se odobrila vantelesna oplodnja same po sebi su dovoljno teške, te je nepotrebno govoriti koliko je požrtvovanosti i plemenitosti, ljubavi i želje potrebno osobi sa invaliditetom da prolazi kroz celu priču.

Ipak, jaka želja da postanu roditelji ovaj par nije omela u toj nameri. Učinili su sve po proceduri, i krenuli od svog Doma zdravlja. Sledeći korak bio je da "prođu" komisiju u Nemanjinoj, a nakon čega je trebalo da izaberu kliniku na kojoj bi voleli da se izvrši vantelesna opodnja.

Odabrali su poznatu državnu kliniku, kao najveću i onu za koju važi da je najopremljenija i da najveći broj stručnjaka radi u njoj. To su bili njihovi kriterijumi. Ali...

Pomenuti par zvanično je odbijen zbog toga što je bilo neophodno da se Bojanu izvrši biopsija testisa, a za tako nešto, kako im je rečeno ne postoji mogućnost u klinici jer bi bilo neophodno uposliti urologa i još neke lekare koji ne rade na klinici.

Na pitanje Jelene da li bi oni mogli da dovedu sve stručnjake koji nisu zaposleni na GAK-u, a da se vantelesna ipak izvrši, rečeno im je da to nije moguće. Međutim, to nije sve. Nemogućnost da se izvrši biopsija testisa zvanično je objašnjenje. Međutim, Jelena kaže kako im je doktorka rekla da "ne mogu da učestvuju u programu jer je Bojan invalid". Bol i poniženje koje su tom prilikom osetili, reči ne mogu opisati.

- Kako to da nekima finansiraju i po tri pokušaja vantelesne, a mi ne možemo da dobijemo ni jedan? - ogorčeno pita Bojan.

Međutim, iz RFZO napominju da je za "uključivanje u program lečenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) potrebna kumulativna ispunjenost odredjenih kriterijuma koje propisuje Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja za BMPO. Jedan od uslova su i svi oblici subfertilnosti muškarca uz postojanje živih ili morfološki ispravnih spermatozoida u ejakulatu".

Oni dodaju i da je kod "azospermije, koja je pojava koja se ogleda u tome da testisi ne proizvode spermatozoide ili je moguća eventualna produkcija spermatozoida ali zbog prepreka u semevodima spermatozoidi ne dospevaju u ejakulat. Da bi se u ovom slučaju obavio proces BMPO potrebna je direktna punkcija iz testisa a taj postupak se ne finansira iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja".

Toliko o trudu Srbije da suzbije belu kugu. I dalje smo zemlja sa najstarijim stanovništvom u Evropi.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • limeni

    8. septembar 2014 | 00:19

    Bruka i sramota naseg zdravstva. Supruga i ja pokusavamo da dodjemo na listu za VO ali tolika papirologija vadjenje krvi u 8 azlicitih laboratorija, zatim analize koje su zvanicno besplatne ali Vi morate da ih platite zato sto se trenutno ne rade u drzavnim laboratorijama ( ali njihovi prijatelji imaju privatnu lab. u kojoj sve to moze da se odadi za par hiljada po analizi ) SVE JE BESPLATNO ALI IPAK MORA DA SE PLATI I KAD PLATITE ONDA MORATE DA IZDVOJITE JOS DOSTA PARA ZA NE PREDVIDJENE TROSKOVE

  • rz

    8. septembar 2014 | 00:19

    bice nas jos manje, smanjuju plate, dizu cene, ne usudjujemo se imati bebu od cega ja i zena da je hranimo kad je plata 20 i neku hijadu

  • mm

    7. septembar 2014 | 23:50

    strasno! ponekad se pitam da li su svi srbi u srbiji diskriminisani....vise pazimo da druge ne diskriminisemo a nas ko sisa moze da nas zeza ko hoce...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA