SRBIJA NEMA DECE: Sve više škola u kojima nema ni prvaka!

- Sve je manje dece iz godine u godinu. Ali izdvojena odeljenja su razuđena, pa iako se smanjuje broj učenika, nastavnici su jednako potrebni, makar učili i troje dece - kaže Blažo Čubrilo, načelnih Školske uprave Užice

  • 59

Prazne klupe više nisu izuzetak nego pravilo koje važi u većini škola u Srbiji. U gotovo hiljadu seoskih škola istovetna priča - jedna učiteljica istovremeno uči manje od deset đaka od prvog do četvrtog razreda.

Čak 180 isturenih odeljenja zaječarskog i borskog okruga ima manje od deset učenika, a onih koje u sva četiri razreda broje do pet đaka ima 105, pišu "Novosti".

- Situacija je slična kao prošle godine. Broj odeljenja se smanjuje, ali nijedna škola neće biti ugašena - kaže Dragoslav Marić, načelnik Školske uprave u Zaječaru.

Slično je i u Zlatiborskom okrugu. Školske 2010/11. upisali su 2.612 prvaka, godinu kasnije bilo ih je 2.540, pa 2.438, prošle godine 2.276, a ove godine oko 2.100. Škola u Ljubanju biće ukinuta, jer nema dece koja bi u njoj učila. Ukupno 44 matične osnovne škole imaju 131 izdvojeno odeljenje, od kojih gotovo polovina ima manje od deset đaka, a ukupno 23 škole čini manje od pet učenika.

- Sve je manje dece iz godine u godinu. Ali izdvojena odeljenja su razuđena, pa iako se smanjuje broj učenika, nastavnici su jednako potrebni, makar učili i troje dece - kaže Blažo Čubrilo, načelnih Školske uprave Užice.

Koliko brzo su opusteli školski hodnici i učionice, pokazuje i podatak da već i neke matične škole, koje su po pravilu bile velike - spajaju razrede - prvi sa trećim, drugi sa četvrtim. U čak 25 odeljenja Zlatiborskog okruga učiteljica u jednoj učionici brine istovremeno o svim đacima nižih razreda.

U Raškom okrugu, kaže načelnik Školske uprave u Kraljevu Žarko Milosavljević, najugroženija su sela oko Rudna, Ušća, Gradca, Raške...

- Ove godine sva ta sela imaju makar jednog đaka prvaka, ali to ne znači da će ih biti i narednih godina. Prema podacima sa početka ove školske godine, 41 seoska škola ima manje od pet učenika, a 61 ima najviše deset đaka. I to su sve škole u kojima radi samo jedan učitelj - kaže Milosavljević.

Tek ako škola ima između deset i 15 učenika, za katedrom se smenjuju dva učitelja. O manje od deset učenika, od prvog do četvrtog razreda, brine jedna učiteljica.

I u mnogim selima Pomoravlja svi đaci smešteni su u jednu učionicu. Čak 67 seoskih škola ima pet ili manje đaka. Najviše takvih odeljenja je, prema rečima Živote Starčevića, načelnika Školske uprave u Jagodini, na teritoriji Rekovca i Despotovca. Ove godine sve su imale makar jednog prvaka, ali već dogodine zna se da će škola u Rekovcu morati da zatvori jedno od 11 isturenih odeljenja, jer tu neće imati ko da uči.

A na teritoriji Moravičkog okruga, oko 90 seoskih škola, tj. izdvojenih odeljenja, broji po manje od 15 učenika. Načelnik Školske uprave u Čačku Danilo Beodranski kaže da ove godine nema tehnoloških viškova, iako se broj dece konstantno smanjuje.

Slično je i u svim ostalim krajevima Srbije. U Ministarstvu prosvete kažu da će za dve nedelje prikupiti podatke iz školskih uprava, ali i obećavaju da škole gde ima đaka, koliko god da ih je malo, neće biti ugašene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Helena

    4. septembar 2014 | 23:24

    Naravno da nema dece,to je normalno,nema posla,i kada ga ima plata je mizerna.Zavrsila sam fax idem na konkurse kod privatnika,plate 18000 din. negde 20000 din.robovlasnicki odnos,a sta da radim sa tim novcem,da platim kiriju,nemam dovoljno za racune,a sta cu da jedem,pijem,kako da se obucem,ma kako da se lecim=ne daj Boze,kako cu kod zubara,ALO BRE KAKVA DECA,KAKVA PORODICA,ova zemlja je propast za nas mlade,katastrofa.Na svakom konkursu me pitaju jer cu mozda da se udajem i da li zelim decu,naravno to je minus ako kazem da zelim,ma samo da bezimo odavde,ovde nema zivota,samo prezivljavanje!

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    4. septembar 2014 | 23:44

    Sve praznije su škole i u beogradu. Sve je to zbog politike i političara

  • Pff

    4. septembar 2014 | 23:17

    srbija izumire. ovakvo katastrofalno stanje se nemože popraviti još decenijima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA