NATO U STANJU PRIPRAVNOSTI: Prihvaćen plan u slučaju rata sa Rusijom (FOTO)

Generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen objavio je da su članice NATO saveza usvojile planove za formiranje nove jedinice za brzo reagovanje. Ta jedinica će imati nekoliko hiljada pripadnika raznih vidova vojske i biće “udarna pesnica” NATO

  • 90

Lideri zemalja članica NATO usvojili su danas planove za formiranje nove jedinice za brzo reagovanje, koja će biti “udarna pesnica” Alijanse, saopštio je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen drugog dana samita u Velsu.

On je na konferenciji za medije u Njuportu kod Kardifa objavio da će ova jedinica imati nekoliko hiljada pripadnika raznih vidova vojske i biti “udarna pesnica” NATO, spremna da u vrlo kratkom roku bude poslata na bilo koju tačku globusa.

Rasmusen je ukazao da glavni bezbednosni izazov za NATO na istočnom krilu, jer je Rusija svojim napadom na Ukrajinu promenila bezbednosnu situaciju u Evropi.

- NATO će održavati konstantno prisustvo na istoku, gde će se naše snage često rotirati, a biće izgrađena i nova postrojenja za prihvat nove jedinice, ukoliko bude potrebno da se ona tamo uputi - rekao je generalni sekretar.

Zasad se zna da će glavna komanda snaga za brzo reagovanje biti u poljskom gradu Šćecćinu, ali tek treba da se odluči gde će ona fizički biti smeštena, objasnio je Rasmusen.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas da je Britanija spremna da uputi 3.500 vojnika u jedinicu za brzo reagovanje, ali se kasnije ispravio i saopštio da je hteo da kaže da će toliko britanskih trupa biti angažovano na vojnim vežbama u istočnoj Evropi koje uskoro treba da se održe.

Rasmusen je upozorio i na opasnost od džihadista iz Islamske države (IS) u Iraku i Siriji, u čije suzbijanje NATO kao savez nije uključen, ali Rasmusen nije isključio mogućnost da se pojedine članice uključe u vazdušne udare protiv IS u Iraku pod vođstvom SAD.

Alijansa je, sem toga, spremna da pomogne Iraku da pojača odbrambrene kapacitete ukoliko iračka vlada to zatraži, rekao je on.

Generalni sekretar je rekao da NATO namerava da unapredi ratne planove u svetlu novih pretnji, kao i da će pojačati vežbovne aktivnosti i saradnju sa članicama Partnerstva za mir.

On je sem toga podvukao da NATO ostaje pri politici “otvorenih vrata”, ali da države koje žele članstvo moraju da ispune uslove za to, uz napomenu da ni jedna država izvan NATO nema pravo veta na taj proces.

Alijansa je pružila i podršku Ukrajini i navela da Rusija mora da povuče povući nelegalnu i nelegitimnu aneksiju Krima.

NATO je u četvrtak na samitu u Velsu podržao teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine i osudio rusku intervenciju u toj zemlji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko Bitan™

    5. septembar 2014 | 16:40

    Igraju se golim d....m oko napeta k...

  • ANTE BAN

    5. septembar 2014 | 20:16

    Po najnovijim saznanjima i naših će biti par stotina, a jedinica će biti čitava divizija. Nužno je da bude na istoku Evrope,a to su shvatili i Rumunji stacioniravši F-16 u svojim bazama. Tako mora biti sve dotle dok se ruskog cara ne prisili da poštuje norme i pravila medjunarodnog prava i povelje OUN.

  • Gomi

    5. septembar 2014 | 17:01

    Nešto ne vidim komentara?šta sad ima ko da kaže i podrži putina kompleksasa koji koji jedva čeka da zarati,nikome ne treba rat ali neće se bas dobro provesti čelu naciju rizikuje za neko svoje carstvo rusija je dovoljno velika da nije imalo potrebe da napada tudju zemlju ali podvice on rep al ce biti kasno to je djavo kompleksas .....fuj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA