Papa: Gej brakovi su „opasnost za čovečanstvo“

„Brak muškarca i žene nije obična društvena konvencija“, naglasio je rimski biskup

  • 0

Papa Benedikt XVI u ponedeljak je izjavio da je institucija gej braka jedna od nekoliko opasnosti sa kojima se suočava tradicionalna bračna zajednica, koja podriva „samu budućnost čovečanstva“.

Posebno oštar govor na ovu temu on je održao tokom novogodišnjeg obraćanja diplomatskom koru akreditovanom u Vatikanu, u kome je govorio o ekonomskim i društvenim izazovima sa kojima se suočava savremeni svet, naglašavajući da odgoj dece mora biti u „primerenom okruženju“, te da  to „mora biti familija, zasnovana na braku muškarca i žene“.

„Ovo nije te neka obična društvena konvencija, već pre fundamentalna ćelija svakog društva. Posledično, politika koja podriva same temelje porodice podriva i budućnost čovečanstva samog“, rekao je on.

Rimkatolička crkva koja ima 1,3 milijardi sledbenika uči da, premda homoseksuln želja nije greh, takvi činovi jesu, te da dete mora odrasti u okruženju muškarca i žene.

Vatikan i Rimokatolički sveštenici širom sveta protestovali su protiv poteza vlasti koje vode ka legalizaciji gej brakova u Evropi i ostalim razvijenim delovima sveta. Ovaj moderni oblik zajednice već je legalan u pojedinim zemljama, poput Španije i Holandije.

Mnoge crkve, poput Engleske i Danske, koje su odobrile žene sveštenice, gej brakove i gej biskupe gube članove koji odlaze ka Rimskoj crkvi, i Vatikan preduzima korake kako bi olakšao njihovu konverziju. Tako je Papa 2009. godine izjavio da Anglikanci koji pređu u rimokatolicizam mogu da zadrže paralelnu hijerarhiju koja će im omogućiti da zadrže svoje tradicije.

(Izvor: Reuters)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA