Reč Srbija u imenu firme košta pola miliona dinara!

Nakon samo tri meseca, državne takse su ponovo poskupele. Poskupljenja variraju od nekoliko desetina, pa do nekoliko hiljada dinara

  • 23

Oni koji žele da u naziv svoje firme stave reč "Srbija" za taj svoj "hir" sada moraju da izdvoje skoro pola miliona dinara, tačnije 474 880 dinara, što je 9770 dinara više nego pre tri meseca.

Po rečima Ljubomira Madžara, ekonomiste, država se odlučila na ovaj korak jer je budžet u velikom škripcu. Drugi razlog za ovaj potez je pokušaj da se destimulišu firme koje žele da u njihovom imenu postoji reč "Srbija" jer se time šalje pogrešna poruka da ta privatna firma ima veze sa državom, što može da stvori zabunu kod građana, piše Kurir.

Ovo nije jedina taksa koja je poskupela u poslednje vreme, pa za izdavanje različitih uverenja i potvrda moramo izdvojiti 10 dinara više, za oružani list 110 dinara, a za dozvolu za izvoz 240 dinara više. Iako se možda čini da neke takse nisu poskupele mnogo, građanima ova poskupljenja itekako smetaju, pa se neki žale, a neki čak i odustaju od vađenja dokumenata kada čuju koliku taksu za njih bi trebalo da plate. Između ostalog, građani se žale i na tretman koji dobijaju u državnim administracijama.

U Ministarstvu finansija objašnjavaju da su takse poskupele jer je njihova cena usklađena sa rastom potrošačkih cena, dok sa druge strane iz Centra za zaštitu potrošača kažu da država namerno povećava takse kako bi sprečili građane da im dosađuju i odvraćaju ih da ne podnose zahteve kako građani ne bi ostvarili svoja prava. Takođe, postavljaju pitanje šta se plaća tom taksom kad se kroz PDV već plaćaju radnici u administraciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA