CSI SRBIJA: Ovo je novi forenzički centar MUP-a! (FOTO) (VIDEO)

Uz opremu, iz švedske donacije obezbeđen je i forenzički materijal za dve godine tako da će studenti Kriminalističko-policijske akademije moći da steknu neophodna znanja za tu vrstu rada. Donacija za Centar za forenzičku obuku deo je projekta jačanja kapaciteta MUP, čija je ukupna vrednost milion i po evra

  • 14

Na Kriminalističko-policijskoj akademiji danas je otvoren Centar za forenzičku obuku koji je opremljen donacijom Švedske u vrednosti od 540.000 evra. Centar, koji je opremljen u ovom momentu najsavremenijom opremom za opštu i specijalističku forenzičku obuku, otvorili su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp.

Uz opremu, iz švedske donacije obezbeđen je i forenzički materijal za dve godine tako da će studenti Kriminalističko-policijske akademije moći da steknu neophodna znanja za tu vrstu rada. Donacija za Centar za forenzičku obuku deo je projekta jačanja kapaciteta MUP, čija je ukupna vrednost milion i po evra.

Stefanović i Asp prisustovali su i demonstraciji rada forenzičkih timova u Kriminalističko-policijskoj akademiji. Stefanović je zahvalio Kraljevini Švedskoj na još jednoj donaciji naglasivši značaj razvoja forenzičkih kapaciteta i za nastavak evropskih integracija Srbije. On je rekao da je na tom putu naročito u poglavlju 24 koje se odnosi na obaveze naše policije izuzetno značajna pomoć koju nam Švedska pruža već godinama.

"Dogovorili smo se da kroz različite projekte pojačamo kapacitete kao i našu stratešku ulogu i strateško upravljanje pogotovu vezano za forenzičku laboratoriju i analize koje primenjuju studenti KPA, ali i policija u celini", rekao je on. Stefanović je podsetio da forenzika pomaže u rešavanju nekih od najtežih slučajeva naglasivši da će to biti novi pravac razvoja ovog dela policije.

Prema njegovim rečima, cilj da srpska policija i uz pomoć Švedske uspešno odgovori na sve izazove i da bude jedna od najopremljenihi i naojobučenijih. Amasador Švedske je rekao da ta država već duže vreme ima dugu i veoma konstruktivnu saradnju sa MUP-om Srbije.

On je dodao da je Švedska treći po veličini donator u Srbiji i da veliki deo te pomoći ide na saradnuju sa MUP-om.

- Radimo u različitim oblastima, a jedna od njih je ona koju smo videli danas - razvoj forenzičkih kapaciteta policije - rekao Asp.

Prema njegovim rečima, zajednički se radi i na jačanju obaveštajnih kapaciteta MUP-a kao i na reformama, a saradnja će biti nastavljena i u budućnosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZORAN

    9. septembar 2014 | 23:50

    Sve je to lepo,nego opremite ekipe po stanicama....nemamo rukavica i druge opreme.Jer kad mlade kolege nauče na takav standard-opremu na Akademiji kada počnu da rade po stanicama biće razočarani.

  • Iskustvo sa forenzikom u Srbiji

    9. septembar 2014 | 19:12

    Komično. Forenzika u Srbiji??? Sudska medicina se još uvek uči iz praktikuma iz dvadesetih godina prošlog veka.

  • Knele

    9. septembar 2014 | 17:40

    Bolje da su nam sredili krov na sali za SFO a ne kad padne kisa podmeci kofe...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA